Tudomány

Már a kőkori emberek is ügyeltek a vérfertőzés elkerülésére

Felmenőink már 34 000 éve is tudták, hogy nem jó ötlet rokonaikkal párosodni. Oroszországi leletek elemzése felfedte, hogy az ősi emberek még a legkisebb közösségekben is kerülték a vérfertőzést.

A Cambridge-i és a Koppenhágai Egyetem munkatársai által vezetett csapat szerint az őskori emberek igen kifinomult társadalmi és párosodási rendszert fejlesztettek ki, és szándékosan a családjukon kívülről kerestek párt maguknak – számol be az RT.

A kutatás eredményei magyarázatot adhatnak arra, hogy miért lettek sikeresebbek az anatómiailag modern emberek, mint más típusok, például a neandervölgyiek.

A szakértők Szunginál, egy oroszországi késő őskőkori lelőhelynél előkerült maradványokat elemeztek. A korabeli testek többségétől eltérően az itt azonosított négy egyént együtt temették el. A csapatot meglepte, de a személyek nem álltak közeli rokonságban egymással – legfeljebb másodunokatestvérek lehettek.

A sírban olyan tárgyakat és ékszereket találtak, melyek arra utalnak, hogy a korabeliek olyan szabályokat és szertartásokat alakítottak ki, melyek a csoportok közti párcserét segítették. Ez talán a modern házassági ceremóniák előzménye volt.

Eske Willerslev, a csapat tagja szerint ez azt jelenti, hogy az emberek már az őskőkor végén, kis csoportokban élve is megértették a beltenyészet elkerülésének fontosságát.

Adataink azt sugallják, hogy szándékosan kerülték el. Ez azt jelenti, hogy ki kellett fejleszteniük egy rendszert erre a célra

– mondta a kutató.

Összehasonlításképp: az Altajból származó, 50 000 éves neandervölgyi maradványok genetikai vizsgálata nem mutatta ki, hogy ősi rokonunk törekedett volna a vérfertőzés elkerülésére. Éppen ezért a szakértők úgy vélik, hogy a modern emberek párosodási szokásai elősegítették a csoport felemelkedését.

Kiemelt kép: José-Manuel Benito Álvarez/Wikimedia Commons)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.