Tudomány

Terhesen esett teherbe: egyszerre szült két apától

A két fiú egyszerre született egy anyától, eleinte ikreknek hitték őket. Van magyarázat.

Kalifornia azon kevés államok egyike, ahol törvényesen lehet pénzért béranyaságot vállalni. Nem is kevés pénzért. A 31 éves Jessica Allen kereken 30 ezer dollárért, vagyis körülbelül 8 millió forintért vállalta, hogy világra hozza egy kínai pár lombikban fogant gyermekét – számol be a történetről az IFLScience.

A beültetés 2016 áprilisában sikeres volt, ám a hatodik héten végzett ultrahangos vizsgálat némi meglepetést hozott: Jessica méhében két baba fejlődött. Váratlan volt, de megesik, ikrek lettek. A nő számára örömteli lehetett a hír, hiszen az ő küldetése a szüléssel véget ér, és a nem várt fejlemény még ötezer dollárral (1,3 millió forint) növelte tiszteletdíját.

Az egyik baba „világosabb”…

Decemberben aztán Jessica Allen császármetszéssel  két egészséges fiút hozott világra, minden rendben volt. Egy hónappal később azonban üzenetet kapott a kínai szülőktől, akik szerint a két gyerek nem egyforma, tudakolták ennek okát. Fotót is mellékeltek, amelyen Jessica szerint is jól látható volt az „ikerpár” tagjai közti különbség. Egyikük Jessica megfogalmazása szerint sokkal világosabb volt a másiknál.

Olyannyira, hogy a csöppségeken DNS-tesztet végeztek, az eredmény pedig mindenkit sokkolt: az egyik baba a kínai pár gyermeke volt, míg a másik Jessica és párja biológiai gyermeke.

Ritkán, de megesik

Hogyan lehetséges ez? Embernél rendkívül ritka jelenség, szuperfetációnak nevezzük, ami azt jelenti, hogy újabb petesejt termékenyül meg akkor, amikor az anya méhében már van egy megfogant embrió. Vagyis egy folyamatban lévő terhesség alatt újabb terhesség jön létre.

Normális esetben a megtermékenyülés után az anya szervezete különböző hormonokat bocsát ki a további tüszőrepedés megakadályozására. Jessicáé, azonban nem, és a beültetés után továbbra is ovulált, a petesejt pedig megtermékenyült.

A lényeg viszont: mindkét baba egészséges, egy bonyolult és költséges jogi procedúra után Jessica és férje, Jasper „visszakapta” gyermekét, ma már mindkét fiú biológiai szüleinél van.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AFP/GONG BO/IMAGINECHINA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik