Tudomány

Újraírhatja az emberiség történetét egy 9,7 millió éves lelet

Németországban, a Rajna folyó régebbi medrében végzett feltárás során kerültek elő azok a megkövesedett fogak, amelyekről a régészek úgy hiszik, teljesen átírják majd az emberiség jelenleg elfogadott történetét.

A fogak azokhoz hasonlítanak, amik egy Lucy névre keresztelt, 3,2 millió évvel ezelőtt élt előember koponyájában találtak Etiópiában. Nem hasonlítanak azonban egyetlen olyan leletre sem, amelyeket korábban Európában, vagy Ázsiában találtak. Mindez alaposan megkérdőjelezi azt a ma elfogadott elméletet, mely szerint az emberiség Afrikából származik.

A kutatókat annyira összezavarta a felfedezésük, hogy egy éven keresztül egyáltalán nem beszéltek róla nyilvánosan. Herbert Lutz, a Mainzi Természettudományi Múzeum igazgatója, a kutatócsoport vezetője a helyi sajtónak most azt nyilatkozta, hogy ma már biztosak benne, hogy egy emberszabású fogairól van szó, melyek karakterisztikájukban hasonlítanak az afrikai leletekre, csak négy-öt millió évvel idősebbek azoknál.

„Elképesztően szerencsés találat, ugyanakkor hatalmas rejtély” – mondta Lutz.

A sajtótájékoztatón, ahol bejelentették a felfedezést, felszólalt Mainz polgármestere is.

„Nem szeretném túldramatizálni, de azt hiszem, a mai nap után elkezdhetjük újraírni az emberiség történetét” – mondta.

Lutz professzor hozzátette, hogy most jelent meg az első tanulmány a felfedezésről, vagyis az igazi munka még csak most kezdődik. Bár úgy tűnik, hogy bizonyíték van rá: éltek emberszabásúak a Európában évmilliókkal ezelőtt, arra egyelőre semmi sem utal, hogy az ember közvetlen rokonai is jelen voltak a kontinensen.

A jelenleg elfogadott elmélet szerint, az ember Afrika keleti részén jelent meg, valamikor 400 – 200 ezer évvel ezelőtt, onnan terjedtek el az egész világon, nagyjából 70 ezer éve.

A most talált, nagyjából 9,7 millió éves fogakat októbertől kiállítják a Mainzi Természettudományi múzeumban.

(via The Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik