Tudomány

Fontos bejelentést tesznek hétfőn a gravitációs hullámok kutatói

A LIGO, a Virgo és más intézetek szakértői október 16-án, magyar idő szerint 16:00-kor kezdik majd a sajtótájékoztatót Washingtonban.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap szerint a sajtóesemény elején ismertetik a LIGO, a Virgo és partnereik legújabb eredményeit. Ezután részletezni fogják a LIGO-Virgo együttműködéssel dolgozó teleszkópok extrém kozmikus jelenségekre vonatkozó megfigyeléseit.

A LIGO kollaboráció arról híres, hogy detektorai elsőként érzékelték a gravitációs hullámokat 2015 szeptemberében. A jelenségek létezését már Albert Einstein is megjósolta nagyjából 100 évvel korábban. A projekt alapítói úttörő munkájukért idén megkapták a fizikai Nobel-díjat.

2015 óta a Virgóval kiegészült LIGO további három érzékelésről számolt be. 2017 szeptemberének végén a Virgo olaszországi detektora Európában elsőként mutatta ki a gravitációs hullámok jelét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mit is jelentenek majd be a kutatók hétfőn délután.

Az esemény jellege azonban azt mutatja, hogy jelentős eredményekről lesz szó.

A konferencia két különálló panelbeszélgetésből fog felépülni, a sajtótájékoztatón összesen 15 tudós vesz majd részt. Az első panel moderátora a Nemzeti Tudományos Alap elnöke, France Córdova lesz.

A washingtoni gyűléssel egy időben Londonban és Münchenben is sajtóeseményeket tartanak majd. Rövidesen kiderül, hogy mire is bukkantak a LIGO és Virgo munkatársai.

(Via: Space.com, kiemelt kép: R. Hurt/Caltech-JPL)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik