Tudomány
--FILE--The world's longest insect, a stick insect measuring 640 millimeters, which belongs to phryganistria chinensis, eats a piece of leaf in Chengdu city, southwest China's Sichuan province, 25 July 2017.

The world's longest insect was found in Chengdu city, southwest China's Sichuan province. The stick insect, which belongs to phryganistria chinensis, measures 640 millimeters with legs fully outstretched. The insect was bred at the Insect Museum of West China (IMWC) and set a record in the Guinness World Record.

Mégis él a száz éve kihaltnak hitt botsáska

Gász Csilla
Gász Csilla

2017. 10. 14. 09:55

A Lord Howe-szigeti botsáska igazi túlélő: már majdnem egy évszázada úgy hittük, hogy teljesen kihalt, most viszont kiderült, hogy egy pár tucat tagot számláló populáció még mindig él a szigeten.

Régen annyi volt belőle, hogy csaliként használták

Az Ausztrália mellett található Lord Howe-szigeten évezredekig alig fordultak meg idegenek, az itt élők teljes elzártságban tengették a napjaikat, és előszeretettel használták csaliként a Lord Howe-szigeteki botsáskákat (Dryococelus australis) halászataik során.

Ez jól mutatja, hogy mennyi volt belőlük a szigeten – a helyiek minden probléma nélkül irtották őket, és még így is maradt elég, hogy egy népes populációt fenntartson.

Forrás: Current Biology

Aztán nagyjából száz évvel ezelőtt megérkezett a szigetre a civilizáció, méghozzá elsőként egy hajótörött legénység és egy rakás patkány képében, utóbbiak pedig azonnal módszeresen irtani kezdték a kizárólag ezen a szigeten élő botsáskafajt.

Majdnem száz évig kihaltnak hittük

Az utolsó élő egyedet az 1920-as években látták, később már csak elpusztult példányokat találtak belőle. A tudomány hivatalosan is kihalttá minősítette, hiszen ez volt az egyetlen sziget, ahol ez a faj létezett, itt pedig évtizedekig nem találkozott vele senki.

Az 1960-as években a Balls Pyramid nevű sziklaformációnál túrázók azonban egy frissen elhulltnak tűnő elpusztult példányra bukkantak, aztán 2001-ben ugyanitt néhány élő állatra is bukkantak az egyik fa lombkoronájában.

Forrás: Current Biology

Csakhogy ez a botsáska már korántsem úgy nézett ki, mint a korábban kihaltnak hitt faj, a különbségek még annak is szemmel láthatóak, aki nem ért a botsáskákhoz: színben világosodott az állat, és a lábai is tömörebbek és rövidebbek voltak. Egy felnőtt példány átlagosan 15 centiméter hosszú és 1,5 centiméter széles, 25 grammot nyom. A többi botsáskával ellentétben nem tud repülni, de nagyon gyorsan fut, a hímek pedig alvás közben hátsó lábaikkal átölelik a nőstényeket.

Megfogyva bár, de törve nem, él botsáska a szigeten

A kutatók a furcsa különbségek hatására azon kezdtek el dolgozni, hogy megállapítsák: vajon a frissen felfedezett példányok a Lord Howe-szigeti botsáska közeli rokonai, vagy ugyanarról a fajról van szó, amely időközben adaptálódott a környezetéhez.

Ezért megvizsgálták a kihaltnak hitt faj és a 2001-es példányok genomját, és megállapították, hogy ugyan nagyon apró eltérések vannak, a két faj nagyon sokáig együtt fejlődött, ezért kijelenthetjük, hogy a rovarok bizony a Lord Howe-szigeti botsáskafaj kicsit megváltozott külsejű képviselői.

A patkányirtás az első prioritás

Ezt nemcsak azért fontos tudni, hogy rájöjjünk, kihalt-e a faj, vagy sem, hanem azért is, hogy a kutatók tudják, visszatelepítsék-e eredeti helyükre a sáskákat, vagy sem. Ha ugyanis másik fajról lenne szó, akkor az ökológiai egyensúly megborulásával járna a visszatelepítés, ugyanazon faj esetében viszont elméletileg semmilyen problémát nem okoz majd.

Előbb persze a sziget patkányaitól kell megszabadulni, de erre már vannak akciótervek. Utána pedig megkezdődhet a Lord Howe-szigeti botsáska populációjának felélesztése.

(Kiemelt fotó: Yi fang/Imaginechina/AFP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.