Tudomány

Egy új tanulmány szerint a tesztoszteron hatással van a tőzsdére

Az Egyesült Államokban a hivatásos tőzsdei kereskedők többsége fiatal férfi. Egy új tanulmány szerint biológiájuk hatására komoly piaci ingadozások alakulhatnak ki.

Az új tanulmány szerzői szerint a magas tesztoszteronszint hatására a férfi kereskedők túlbecsülhetik a jövőbeli értékeket, és megváltoztathatják üzleti viselkedésüket. A folyamat veszélyes árbuborékokat és összeomlásokat eredményezhet.

A vizsgálatban 140 fiatal férfi vett részt. Az alanyok olyan gélt kaptak, amely vagy tesztoszteront, vagy placebót tartalmazott. A férfiaknak ezután egy kísérleti piacon kellett licitálniuk, árak után érdeklődniük, eladniuk és vásárolniuk.

A teszt végén a szakértők arra jutottak, hogy a tesztoszteronnal kezelt alanyok nagyobb árbuborékokat alakítottak ki, mint a kontrollcsoport tagjai. A hibás árak tovább fennmaradtak, a növekvő eladás és vásárlás miatt a piac dinamikája megváltozott, a készlet értékét pedig annak ellenére másként látták, hogy a kísérlet során folyamatosan elérhetőek voltak az árak.

Míg a kontrollcsoport kereskedői alacsony áron vásároltak, és drágán értékesítettek; a tesztoszteronnal kezelt férfiak magas áron vásároltak, és még drágábban adtak el.

Amos Nadler, a University of Western Ontario üzleti szakértője és a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények azt mutatják, hogy szakmai környezetben is érdemes figyelembe venni a hormonok döntéshozatalra gyakorolt hatását. A biológiai tényezők ugyanis súlyosbíthatják a tőkekockázatot.

Nadler hozzátette, a hivatásos kereskedők, befektetési tanácsadók és fedezeti alapok korlátozhatnák a fiatal férfi kereskedők által vállalt kockázatokat.

Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a tesztoszteron megváltoztatja, hogy az agy miként számolja az értéket és bevételt a tőzsdén, és így a tesztoszteron neurológiai hatására a kereskedők nem megfelelő döntéseket hoznak, amíg a rendszer nem akadályozza meg őket ebben

– mondta a kutató.

(Kiemelt kép: Mike Watson Images/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik