Tudomány

Óriási patkányfajt fedeztek fel a Salamon-szigeteken

24.hu
24.hu

2017. 09. 28. 09:28

Korábban a témában:

2010-ben Tyrone Laveryhez, a Field Múzeum emlőskutatójához olyan pletykák jutottak el, melyek szerint egy hatalmas, kókuszdiótörő patkány él a Vangunu-szigeten, melyet a helyiek vikának neveznek. A sziget lakói még dalokat és gyermekverseket is ismernek, melyek az óriási élőlényről szólnak.

Lavery később elutazott a szigetre, de sokáig nem bukkant a rágcsáló nyomára. A szakértő a helyieket is kikérdezte, hogy utánajárjon, nem egy már ismert fajt hívnak-e vikának.

2015-ben aztán egy vadőrnek egy kidőlt fánál sikerült befognia a hatalmas rágcsáló egy példányát. Lavery az egyed vizsgálata során hamar rájött, hogy egy teljesen új fajjal van dolga.

Az élőlény nem emlékeztetett a Salamon-szigeteken őshonos 8 patkányfaj egyikére sem. Mikor a szakértő a begyűjtött példányt összehasonlította a múzeumi gyűjteményekkel és elemezte az állat DNS-ét, alá tudta támasztani az új faj megtalálását. Az állatot Uromys vikának nevezte el.

Az élőlény az orrától a farkáig nagyjából 46 centiméter hosszú, tömege pedig 1 kilogramm.

Összehasonlításképp: a világon igen elterjedt házi patkány 200-400 grammot nyom.

Bár évente több ezer új állatfajt fedeznek fel, ezek többségében rovarok és pókszabásúak. A nagyobb testű élőlényeknek manapság kifejezetten nehéz rejtve maradniuk, évente csupán néhány tucat új emlőst sikerült azonosítani.

Lavery úgy véli, hogy a vika felmenői uszadékon kerülhettek a szigetre, ahol aztán a hosszú izoláltság alatt új fajjá alakultak.

A kutató új tanulmányában kiemeli, hogy az óriási patkány napjainkra a kihalás szélére sodródhatott. Mivel a faj élőhelye kicsi, populációja pedig alacsony, ráadásul a helyi fakitermelés is fenyegeti, Lavery azt javasolja, hogy a vika súlyosan veszélyeztetett besorolást kapjon.

Abba a helyzetbe került ez a patkány, hogy ha nem fedeztük volna fel most, talán sosem fedezik fel

– mondta a szakértő. A kutató hozzátette, a térséget, ahol a fajt azonosították, a Vangunu-sziget egyik utolsó erdős területe, melyet még nem érintett a fakitermelés.

(Live Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.