Tudomány

Új törpebolygót találhattak a Naprendszer peremén

Csillagászok egy csoportja úgy véli, új törpebolygót találtak a Neptunusz pályáján túl. Az égitest negyed akkora, mint a Plútó. Nem lehetetlen, hogy a Naprendszer peremén több ezer ilyen objektum vár még felfedezésre.

A 2010 JO179 nevű égitestet a Pan-STARRS égbolt-felmérési programmal azonosította a Matthew Holman, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa által vezetett csapat. A felfedezést bemutató tanulmány az arXiv-n jelent meg.

Az objektum fényének elemzése alapján a szakértők úgy vélik, hogy a feltételezett törpebolygó 600-900 kilométer széles.

Összehasonlításképp: a Plútó átmérője nagyjából 2400 kilométer.

A 2010 JO179 a Kuiper-öv mögött fekszik, 78,3 csillagászati egységre a Földtől – egy csillagászati egység megközelítőleg a Nap és a Föld átlagos távolságával egyenlő. Az efféle, távoli égitesteket Neptunuszon túli objektumoknak nevezik.

A vizsgált égitest vöröses színű, ez a külső Naprendszer objektumaira jellemző. A kutatók szerint a 2010 JO179 többé-kevésbé gömbölyű, és 30,6 óra alatt fordul meg.

A tanulmány szerzői azt írják, eddig azért nem sikerült megtalálni a törpebolygót, mert a Naprendszer tengelyéhez képest viszonylag éles szögben kering. Az azonosítását tovább nehezíthette, hogy bár meglehetősen fényes, a korábbi kutatási területeken kívülre esett.

Az új felfedezés azért jelentős, mert azt mutatja, hogy rengeteg objektum van még az érintett régióban.

A 2010 JO179 egy viszonylag közeli példa annak, amit manapság egy igen lényeges populációként ismerünk

– írják a szakértők.

Az égitest feltehetőleg jelenlegi helyén alakult ki a korai Naprendszerben, ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy csak születése után vándorolt mostani pozíciójába.

Az utóbbi időkben egyébként több potenciális törpebolygót is találtak a Naprendszer szélén. Tavaly például az 2014 UZ224-et és a 2015 RR245-öt azonosították.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik