Tudomány

Őrült idő: egyik nap nyár lesz, a másikon ősz

A kellemes szeptember csak országos átlagban mutat jól, időtől és helytől függően a héten hol a nyarat idézi az időjárás, hol október közepét.

Visszavonhatatlanul itt az ősz, és ezt nem csak a naptár mutatja. A Nap egyre később kel és korábban nyugszik, este nyolckor már sötét van, ami már elég látványos ízelítő a végtelen téli éjjelekből.

Hétvégén már 29 fok

Szelídnek, kellemesnek ígérkezik a következő hét időjárása, panaszra ok nem lehet, ám a hőmérséklet gonosz tréfát űz velünk: reggel indulás előtt ne az országos értékek alapján tájékozódjunk, hanem nézzünk helyi előrejelzést és a biztonság kedvéért vigyünk magunkkal egy plusz pulcsit.

Az éjszakák már hűvösek, országos átlagban 6-16 fokos hajnalokra kell számítani.

A Nap viszont erőlködik, szerdára már 20-25 fokos maximumok várhatók, majd kisebb visszaesés után folytatódik a felmelegedés, vasárnapra már 29 Celsius-fokot jósolnak.

Csütörtökön 18

Országosan. De ha megnézzük például az ország fővárosát, már nem ilyen kiegyensúlyozott a kép, sőt: egyik nap nyár lesz, a másikon hirtelen ősz.

A hétfői 22 fokról szerdára 26-ra emelkedik a várható maximumhőmérséklet, csütörtökön zuhan egy jókorát 18-ra, hogy vasárnap elérje a 27 fokos heti csúcsot.

A magyarázat nagyon egyszerű:

Ahol felhők takarják az eget, több fokkal hűvösebb van, mint ahol zavartalan a napsütés. Nyáron is ugyanez a helyzet, de ősszel a különbség már bőven átlépheti komfortzónánkat, ezért jobban felfigyelünk rá

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Vasárnap érkezik a komoly front

Csütörtökön egy gyenge hidegfront éri el térségünket, elszórtan előfordulhatnak záporok, helyenként a szél is megerősödik. A felhős területeken – így Budapesten is – jóval hűvösebb várható, míg jellemzően délen, a több napsütés képes lesz 24-25 fokra is felmelegíteni a levegőt.

A front még csütörtökön angolosan távozik, péntekre nyoma sem marad, folytatódik a felmelegedés. A nagy változás, vagyis egy komolyabb hidegfront érkezése vasárnap estére várható, jövő hétfőre ismét alig érjük el a 20 fokos csúcshőmérsékletet – országos átlagban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik