Tudomány

Magyarországon is nyaralgatott Larry, a brit kakukk

A hím kakukk élete irigylésre méltó, Larry egész nyáron utazgatott, üdülgetett - könnyen lehet, ezzel a „léhűtő” életmóddal menti meg a faj angliai állományát.

A közismert kakukk is vonuló madár, a mérsékelt égövön nem tud áttelelni. Érthető, hiszen rovarokkal, elsősorban lepkék nagy, más madarak által nem kedvelt, szőrös hernyóival táplálkozik. Afrikában töltik a telet, de vonulásuk részletei még az ornitológusok számára is fehér folt – volt.

Ezért kezdtek hiánypótló munkába a British Trust for Ornithology (BTO) munkatársai: 2011 óta 69 kakukkot jelöltek meg nyomkövető eszközzel, az eredmények megdöbbentőek.

Az élet egy nagy buli

Kezdjük azzal, hogy kakukknak lenni a világ egyik legjobb dolga: a hímek csak addig tartózkodnak otthon, amíg az évi két alkalommal teljesítik férji kötelességüket. Ahogy a szerelem ideje elmúlik, akár már június elején meg is kezdik őszi vonulásukat. Hasonlóan lazák a tojók is, hiszen gyermeknevelésre nincs gondjuk, tojásaikat énekesmadarak fészkébe csempészik.

Ettől kezdve bármilyen nemű kakukknak nincs más dolga, mint a vonulás és a telelés során elkerülni a ragadozókat és jókat enni-inni, egyszóval túlélni a következő tavaszig.

Olyan ez, mintha mi kapnánk egy végtelenített bankkártyát, és az év 9-10 hónapjában más dolgunk sem lenne, mint utazgatni a világban

– emeli ki Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Az angliai kakukkok vonulási útvonalai:

MME

„Larry” szakított a hagyományokkal

Az “őszi” vonulás egyes hímeknek már június 4-énelkezdődik és ezek a madarak július közepére már megérkeznek a Szahara déli, Száhel-övezetébe. Innen jóval kényelmesebb tempóban, október-november során érik el a közép-afrikai erdőségeket.

A nyugat-európai madarak többnyire Spanyolországon keresztül vonulnak, így az angliai kakukkok nagy többsége is, bár egyesek az olasz csizmán vagy a Balkánon keresztül jutnak el Afrikába.

Ehhez képest viszont „Larry”, a 2015-ben műholdas jeladóval felszerelt hím egészen más utat járt be. Idén nyáron gyakorlatilag bebarangolta Közép-Európát, mintha csak saját kedvére utazgatott, nyaralgatott volna

– jegyzi meg a szakember.

Elképesztő távolságot tesz meg egy nap alatt

„Larry” idén június 20-án kelt útra Északkelet-Angliából, de nem igazán sietett,  csaknem egy hónap alatt jutott el Dél-Olaszországba, a „csizma” talprészéhez. Valószínűleg az ekkor Európa középső régióját sújtó, emlékezetes kánikula hatására a madár tíz nap itt tartózkodást követően, július 29-én északi irányba fordult.

Egyetlen nap alatt 1200 kilométert repült, július 30-án már Közép-Lengyelországban volt. Eközben a Barcs-Győr vonalon átszelte Magyarországot is. Több mint két hetet töltött lengyel földön, augusztus 18-án indult vissza délnek és másnap már Horvátországban „süttette a hasát” – ez „csak” 600 kilométer volt, és ekkor a Mogyorósbánya-Bátaszék vonalon kelt át hazánkon.

Horvátországban két napot töltött, majd egyhuzamban 1600 kilométert repülve a Szahara belső területén pihent meg ismét. Hat napig maradt egy helyben a „semmi közepén”, nem tudni, mihez kezdett a száraz, sziklás vidéken – lehet, a jeladóval voltak problémák.

„Larry” Magyarországon:

MME.hu

Ő lehet a nagy felfedező

Vajon miért választott „Larry” ilyen tekervényes útvonalat, ami még kitérők nélkül is, csak Olaszországon keresztül 10-20 százalékkal hosszabb, mintha az Ibériai-félszigeten kelt volna át társaival? Jelenleg csak valószínűnek tűnő feltételezések vannak.

Spanyolországban az emberi beavatkozás, az erdőtüzek és a klímaváltozás hatására az utóbbi időben nagyon leromlott az élőhelyek állapota, az erre vonuló angliai kakukkok vonulási veszteségei évről-évre nagyobbak.

Lehet, hogy „Larry” azon kísérletező kedvű kevesek közé tartozik, akik szakítanak a konvenciókkal, és különútjaik vagy az életükbe kerülnek, vagy idővel előnyös irányban változtatja meg a faj viselkedését

– emeli ki OrbánZoltán.

Ez már csak azért sem elképzelhetetlen, mert nem „Larry” volt az első. A BTO honlapjának adatai alapján néhány éve egy másik kakukk, a szintén kifejlett hímként jelölt „David” is átrepült hazánkon őszi vonulása során. 2012. június 27-én Szlovákiából érkezve szinte pontosan ugyan azon az útvonalon repült, mint „Larry” idén, a második áthaladásakor.

A következő őszökön „David” a jóval délebbi balkáni útvonalakon haladt, így messze elkerülte a Kárpát-medencét, majd adója 2016 november 20-án meghibásodott. Ekkor a madár Kongói Demokratikus Köztársaságban tartózkodott.

Larry jelenleg túl van a legnagyobb megpróbáltatáson, átkelt a Szaharán jelenleg Csád középső régiójában, a sivatag déli peremén jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik