Tudomány

Az új magyar fecske egy hős: egyedül nevelte fiókáit

Az egyik madár a tojások kikelését követően elpusztult, de a magára marad szülő nem adta fel, emberfeletti munkával felnevelte a három fiókát. Ha a vörhenyes fecskék jövőre visszatérnek, akkor elmondhatjuk: új magyar fecskefaj telepedett meg Magyarországon.
Korábban a témában:

A vörhenyes fecske külsőre a jól ismert füsti fecskére hasonlít. Elsősorban Ázsiában, de Afrikában és Európában, itt a Földközi-tengeri partvidéki régiójában és néhány ország belső területein is fészkel, hozzánk legközelebb Közép-Szerbiában.

Repülő rovarokra vadászik, sárgolyóból épített fészkét sziklafalak, épületek esőtől védett párkányai alá építi. Molnárfecskeszerű fészke minden más fecskefajunk fészektől jól megkülönböztethető: a bejárathoz hosszú félcsövet tapaszt.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Új fecskefaj Magyarországon

Mindeddig nem volt róla adat, hogy hazánkban költött volna, de még kóborló példányaik is nagyon ritkán vetődtek errefelé: 1999-2015 között csak nyolc helyen figyelték meg Magyarországon.

Idén április 16-án azonban két helyen is felbukkant, Tatáról és a magyar-román-ukrán hármas határ közeléből jött hír egy-egy vörhenyes fecske megfigyeléséről

– mondja a 24.hu-nak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Májusban láttak egy, majd már két madarat Balatonfüreden, később pedig a ki-be repkedő fecskéket követve megtalálták az első fészket – pontosabban kettőt.

A madarászok a Grand Anna Hotel mélygarázsának mennyezetén fedezték fel az idei lakott, valamint egy korábbi, feltehetően 2016-os lakatlan fészket – azt nem tudni, hogy utóbbiban volt-e sikeres költés tavaly.

Hatalmas volt a szakmai érdeklődés, hiszen ez a vörhenyes fecske magyarországi költésének első bizonyítéka, eddigi tudomásunk szerint déli határunktól 120 kilométerre, Középnyugat-Szerbiában fészkelt hazánkhoz a legközelebb.

A hős apa

Ami még nagyon érdekes, hogy a három fiókát egyetlen felnőtt nevelte, az egyik szülő elpusztulhatott a fiókanevelési időszakban. Többszörös feltételes módban, de valószínű, hogy a két madár erejét is végletekig kimerítő feladat az apára hárult

– emeli ki Orbán Zoltán.

A hímet és a tojót külső jegyei alapján csak bizonyos időszakban lehet egymástól megkülönböztetni, de akkor sem mindig. A kotlás alatt és utána pár napig a tojók farokvillái kissé ferdék, elgörbülnek a szűk fészekben. Ugyanebben az időszakban hasukon több helyen kikopik a toll is, amit viszont csak befogás után, kézből történő vizsgálattal lehet megállapítani.

Mégis miből gondolják, hogy a hím maradt életben? Mert viszonylag ritkán, körülbelül 45 percenként vitt élelmet a fiókáknak, a tojó ennél sokkal szorgalmasabban hordja a rovarokat. Persze nem arról van szó, hogy apa lusta lenne, csakhogy neki más, hasonlóan komoly kihívásoknak is eleget kell tennie, mint a terület és a család védelme.

Ahogy írtuk, emberfeletti teljesítményt nyújtott azzal, hogy mindhárom kicsit sikerült felnevelnie.

Remélhetőleg visszatérnek

Márpedig sikerült, a fiatalok kirepültek, már önállóan vadásznak, többször megfigyelték őket együtt is. Tegnap, augusztus 23-án két vörhenyes fecskét is láttak a fészkelőhely közelében. Érdekes kérdés, mi lesz jövőre.

A fecskékre erős területhűség jellemző, a szakértő szerint akár 70-80 százalék is lehet a visszatérésük esélye – az már más kérdés, hogy tudnak-e költeni, amihez ugye legalább két madár, egy hím és egy tojó kell.

Orbán Zoltán optimista: a vörhenyes fecske is csapatostul vonul, remélhetőleg az öreg madár útközben talál magának új párt, és talán az ifjak is már párban térnek haza.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

chris borland (chris borland)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.