Tudomány

Elkészült minden idők legjobb felbontású képe egy idegen csillagról

A Skorpió csillagképben található vörös szuperóriás, az Antares az éjszakai égbolt 15. legfényesebb csillaga. Az objektumot a Skorpió szíveként is emlegetik.

Kutatók egy csoportja a közelmúltban a Very Large Telescope (VLT) segítségével örökítette meg az égitestet. A felvétel a legjobb minőségű kép, melyet idegen csillagról valaha készítettek. Az objektum megfigyelésével a csapat az Antares felszínén kavargó anyagot is elemezni tudta.

A szuperóriás tömege megközelítőleg 12,4-szer nagyobb a Napénál, méretben pedig csillagunk 883-szorosa. Bár az égitest viszonylag közel, nagyjából 550 fényévre fekszik, így is igen erős távcsőre volt szükség a vizsgálatához.

A kutatók a VLT-t hívták segítségül, amely jelenleg bolygónk legjobb látható fényben dolgozó teleszkópja. A szerkezet négy kisebb eszközből áll, melyek együttesen egy olyan rendszert alakítanak ki, amely egy 200 méter átmérőjű távcsőnek felel meg. A hálózat így bármelyik másik szerkezetnél nagyobb felbontásban képes képeket készíteni. A szakértők az Antaresre irányítva többször is megörökítették a csillagot.

A chilei Északi Katolikus Egyetem és a Max Plank Rádiócsillagászati Intézet munkatársai tanulmányukban azt írják, az élete végéhez közeledő égitest rendkívül gyors tömegcsökkenésen esik át. A kutatók úgy vélik, hogy az objektum csillagászati szempontból a közeljövőben szupernóvává fog alakulni.

A csillagok halála egy viszonylag jól ismert folyamat, a gyors fogyás hátterét azonban egyelőre nem sikerült feltérképezni. Az új vizsgálat célja többek közt ezen okok megértése volt.

Az elemzés azonban nemhogy válaszokat nem hozott, de még több kérdést vetett fel.

Az Antares atmoszférájában folyamatosan az áramlás, ami normális egy csillag esetében. Az ugyanakkor meglepő, hogy milyen turbulens az objektum felszíne. Az égitest anyaga időnként 20 kilométer per másodperces sebességre gyorsul, a szakértők pedig egyelőre nem értik, hogy miért.

A kutatók bíznak benne, hogy az Antares megfigyeléséhez használt technikát a jövőben más csillagok vizsgálatánál is alkalmazhatják.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik