Tudomány

Kivégezték a szexszimbólumot

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2017. 07. 27. 10:00

Mata Hari utoljára még csókot dobott a kivégzőosztag katonáinak.
Korábban a témában:

A tehetős holland kalapkészítő mestert, Adam Zellét hatalmas öröm érte 1876. augusztus 9-én: lánya született, Margaretha Geertruida Zelle. Ő volt a család kis hercegnője – később még három öccse született -, hatodik születésnapjára például egy kis, kecskék vontatta hintót kapott édesapjától. Az idill viszont nem tartott örökké, Margaretha 13 éves volt, amikor szülei elváltak, majd két évre rá édesanyja elhunyt.

A lány keresztapjához került, tanítóképzőre járt, és nem bizonyult olyan szende kis teremtésnek.

Viszonyt kezdett az intézet igazgatójával, botrány kerekedett, és amikor a helyi újságok is beszámoltak róla, a keresztapa kiadta útját.

Verte a férje

Egy nagybátyja vette pártfogásába, de ott sem maradt sokáig: 18 évesen felségül ment egy nála 20 évvel idősebb és alacsonyabb, skót származású gyarmati katonatiszthez, Rudolf John MacLeodhoz. Szerelemről nem igazán beszélhetünk, Margaretha egy apróhirdetésben talált a skót házassági ajánlatára, három hónappal később frigyük már meg is köttetett.

Férjével Holland Kelet-Indiába (ma Indonézia) ment, két gyermekük született, de az ifjú ara nem mondhatta magát boldognak.

MacLeod keményen ivott, rendszeresen verte a feleségét.

Elsőszülött gyermekük kétévesen, 1899-ben meghalt, a nő elhagyta férjét, majd később visszatért hozzá, útjaik hivatalosan 1902-ben váltak el. De “nem hivatalosan” Margaretha egy holland gyarmati tiszt karjai közt talált menedéket, lelki békéjét pedig egyre inkább a helyi művészetben, főleg a táncban találta meg.

Wikipedia

A válás után Párizsba költözött, színésznői babérokra tört, de nem aratott sikert. Egy festő modelljeként kereste kenyerét, majd lovas artistaként dolgozott egy cirkuszban Lady MacLeod néven. Szenvedélye továbbra is a tánc maradt, és ez hozta el számára az áttörést 1905-ben.

Keleties szexszimbólum

Európa a XX. század elején rajongott a misztikus keletért, ügyes ügynökök szereztek neki egy fellépést a Musée Guimet színpadán. Alkata, képzettsége kiváló volt a feladatra, az előadásából áradó szexualitás elbűvölte a férfiakat. A jávai hercegnőként pózoló Margaretha ekkor vette fel a Mata Hari nevet, aminek jelentése: a hajnal szeme. Kortársaihoz mérve nem volt sem túl szép, sem túl tehetséges, és nem is “mutogatta” magát profán módon.

Rejtélyes volt, titokzatos, mégis szexi, sokat sejtető, épp olyan, ahogy a férfiak elképzelték a keleti szultánok háremeinek fülledt erotikáját.

Mata Hari egzotikus műsora elvarázsolta Európát, fellépett Berlinben, Bécsben, Szentpétervárott, a milánói Scalában. Előadásai rendre botrányokat okoztak tisztes polgári körökben, de ez talán még rátett pár lapáttal, hogy a kor viszonyai között igazi “világsztárrá” vált. Zártkörű magánszalonokba hívták, bankárok, hercegek hevertek a lábai előtt.

Kurtizánként Moszkvától Londonig bejáratos lett a legelitebb katonai, politikai és gazdasági körökbe, egyik híres szeretője maga a német koronaherceg, Frigyes Vilmos volt.

A H-21 lebukott

Mindez nyilvánvalóan együtt járt a férfiak támogatta fényűző életmód, a luxus. Még az I. világháború kitörése után is, amikor Mata Hari a semleges Hollandia állampolgáraként szabadon utazhatott egész Európában. És utazott is igen sűrűn, ez lett a veszte. Kapcsolata Frigyes Vilmossal, és hogy hol itt, hol ott tűnt fel a háborút viselő országokban, az antant szemében igencsak gyanússá vált.

Feltételezték, hogy ő volt a németek H-21 fedőnév alatt futó kéme. Kémkedhetett ő a németeknek, mint ahogyan a franciáknak is, információkat oszthatott meg itt is, ott is – életmódja bármit megengedett, bizonytani semmit nem lehet. Viszont a gyanú alapján 1916-ban Nagy-Britanninában elfogták és házi őrizetben tartották, majd elengedték. Franciaországban ment, ahol ismét foglyul ejtették, és bíróság elé állították.

A vád kezében annyi volt a bizonyíték, hogy egy házkutatás során Mata Hari szobájában láthatatlan tintát találtak, illetve letartóztatása után elfogták a madridi német nagykövet levelét, miszerint “a H–21-est elkapták”.

Mata Hari kivégzése (Wikipedia)

A hadbíróság bűnösnek ítélte, 1917. július 25-én kimondta a halálos ítéletet: október 15-én állították a kivégzőosztag elé, visszautasította a szemkötőt és utolsó mozdulatával csókot lehelt a fegyvereiket rá tartó katonák felé.

Bűnös volt? Sokak szerint csak naiv, jött és ment, csacsogott, amit nyilván többen kihasználtak. Sokkal inkább bűnbak volt a franciák ’16-os harctéri vereségeiért, mint a vonzerejét kihasználó, hidegvérű kém. Legendát köré az akkori antant propaganda és az utókor képzelete font.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.