Tudomány
HAMBURG, GERMANY - JULY 07: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan (R) talks with US President Donald Trump (L), accompanied by Foreign Affairs Minister of Turkey Mevlut Cavusoglu (2nd R), during the first working session named; 'Global Growth and Trade' of G20 Leaders' Summit held in Hamburg, Germany on July 07, 2017. Germany is hosting leaders from the world’s 20 largest economies at the Hamburg summit on July 7-8, set to focus on the global economy, trade, climate change, and the fight against international terrorism.  
 Kayhan Ozer / Anadolu Agency

Nem vagyunk túl jók a manipulált képek felismerésében

24.hu
24.hu

2017. 07. 20. 11:28

Egy új tanulmány szerint az emberek csak 60 százalékban ismerik fel azokat a manipulált képeket, melyeken hétköznapi jelenetek láthatóak.
Korábban a témában:

Sophie Nightingale, a Warwicki Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint vizsgálatuk rámutatott: nem vagyunk tökéletesek a manipulált képek felismerésében.

A szakértő szerint ez komoly következményekkel jár, hiszen az emberek a közösségi oldalakon, az interneten és a médián keresztül naponta rengeteg potenciálisan meghamisított képpel találkozhatnak – legutóbb például egy G20-as csúcson készített felvételt alakítottak át.

A G20-as csúcson készült kép manipulált változata Forrás: Gizmodo

A kutatók egy online kérdőívet hoztak létre, melyben 10 hétköznapi fotó felhasználásával elkészített képeket használtak. Az eredeti felvételekből 6-ot választottak ki, ezekből 5 különböző technikával összesen 30 manipulált képet hoztak létre. A 707 alany a kérdőív kitöltésekor 5 véletlenszerűen kiválasztott eredeti, és 5, más-más módszerrel manipulált képet látott. Egyetlen résztvevő sem találkozhatott egy kép eredeti és átalakított verziójával is.

Az alanyok 60 százalékban tudták azonosítani a manipulált felvételeket, ami nem sokkal jobb a véletlenszerű találgatásra jellemző 50 százaléknál. A helyesen azonosított képeken viszont már csak 45 százalékban tudták megállapítani, hogy pontosan hol manipulálták a fotót.

Ön felismeri, hogy mi a hiba a képen? Kép: Sophie Nightingale, Cognitive Research, 2017

Derrick Watson, a tanulmány társszerzője szerint a résztvevők könnyebben felfedezték a fizikailag lehetetlen manipulációkat, igaz, ezek lokalizálása sem ment könnyen. Úgy tűnik, könnyebben tudjuk megállapítani, ha valami nem stimmel egy képpel, magát a hibát azonban jóval nehezebben találjuk meg.

Mivel a képek nagy hatással vannak a memóriára, a fel nem ismert manipulált fotók komolyan befolyásolhatják az ember gondolatait és emlékeit.

Egy második kísérletben a 659 alanynak a manipulációk helyét kellett felfedeznie, attól függetlenül, hogy eredetinek vélték-e a fotót. A résztvevők jóval nagyobb valószínűséggel találták meg a módosításokat, ami arra utal, hogy az emberek utasításra könnyebben azonosítják a manipulációkat.

Kimberley Wade, a tanulmány társszerzője szerint a felfedezés problémákat vet fel a képek bírósági eljárások során történő felhasználásával kapcsolatban is. A csapat most azon dolgozik, hogy olyan módszereket találjon, melyek segíthetnek a manipulált fotók kiszúrásában.

(És hogy hol a manipuláció a halas képen? Nos, a hibát a csónaknál kell keresni. A jármű körül se egy hullám, se egy apró fodrozódás nem látható, nem véletlenül: utómunkával került fel a fotóra.)

(Science Daily)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.