Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetemi Múzeum biomolekuláris régésze úgy véli, hogy az emberiség nem az ételek, hanem az erjesztett italok előállítása miatt kezdett el földműveléssel foglalkozni. A szakember agyagtöredékeken talált maradványokat elemezve ősi borokat és söröket rekonstruált.
Új könyvében McGovern azt írja, hogy az emberek már az őskőkorszak alatt – azaz az első kő- és csonteszközök készítésének idején – is ittak alkoholt. A kutató szerint fajunk látványos fejlődése és a növénytermesztés azért indult meg, mert az alkohol elkészítéséhez gabonára volt szükség.
Az erjesztett italok tudatmódosító hatásukkal megváltoztatják a viselkedést.
Úgy hiszem, hogy ez fontos lehetett a nyelv, a zene, általában a művészetek és a vallás fejlődésében is
– mondta McGovern. A szakember rámutatott: az alkohol világszerte központi elem a szociális interakciókban, hiszen segít a gátlások leküzdésében.
McGovern már egy 2013-as tanulmányában is felvetette, hogy a gabonanövények háziasításának mozgatórugója inkább a sörfőzés, semmint az ételkészítés lehetett.
Új könyvében a szakember azt mutatja be, miként rekonstruált néhány ősi italt. Az első, melyet elkészített a Krisztus előtti 8-7. századi ital, a “Midász érintése” volt. A folyadékot azon molekuláris maradványok alapján hozta létre, melyeket egy törökországi sírban, feltehetőleg Midász király nyughelyén találtak.
Az ősi népek által használt alapanyagok feltérképezéséhez a kutató különböző lelőhelyekről származó maradványokat elemzett. A leleteken más-más anyagok nyomait – például mézét, árpáét és gyógynövényekét – fedezte fel. McGovern csapatának célja az, hogy minél több összetevőt azonosítsanak, így pontosítva a régi sörök és borok elkészítési módját.
A kutató szerint az italok fontos szerepet töltenek be az életben és a társadalmi kapcsolatokban. McGovern úgy véli, hogy testünk úgy fejlődött, hogy képes legyen befogadni az alkoholt. Az anyag lebontása már a szánkban megkezdődik, és az átalakítás pedig a bélrendszerben és a májban is folytatódik.
Az ember egyébként nem az egyetlen élőlény, amely előszeretettel fogyaszt alkoholt. Számtalan állatról bizonyosodott már be, hogy élvezettel vesznek magukhoz erjedt terméseket.