Tudomány

37 embert tépett szét a márkushegyi bánya

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2017. 06. 22. 16:30

"Jó szerencsét!" - hangzik a bányászok köszöntése, nem véletlenül. Oroszlányban egy sújtólégrobbanás 33 magyar és négy lengyel bányászt ölt meg 1983. június 22-én.
Korábban a témában:

A millenniumra készülő ország nemzeti lázban égett, ekkor, 1894-ben határozták el a bányászok, hogy a német “Glück Auf!”, azaz Szerencse fel! köszöntést is magyarítják. A bányász és kohász egyesület Péch Antal tiszteletbeli tag “Jó szerencsét!” javaslatát tartotta a legmagyarabbnak, azóta hangzik így bányászaink köszöntése.

És talán nincs még egy szakma, ahol ennyi szükség lenne a szerencsére – nem csoda, hogy a bányászhimnusz is így kezdődik: “Szerencse fel, szerencse le”. A számos láthatatlan veszély közül az egyik legkomolyabb a sújtólégrobbanás, ami 1983. június 22-én egy szempillantás alatt 37 bányászt ölt meg Oroszlányban, a márkushegyi szénbányában.

Leállt a szellőző

Az oroszlányi szénmedencében barnaszenet bányásztak, a Márkushegyi Bányaüzemet az eocén program keretében létesítették, 1981. április 1-jén lépett termelésbe. A tragédia tehát csupán két évvel a bánya megnyitása után következett be.

Abban az évben június 21-éről 22-ére virradó éjszakán hatalmas vihar tombolt a térségben, heves zivatarokkal, villámlással. Nem sokkal hajnali három óra előtt, azaz már 22-én a személyszállító akna diszpécsere jelentette: áramszünet miatt leállt a fő szellőztető – emlékezett vissza 2008-ban, 25 évvel az események után az akkor már nyugdíjas márkushegyi bányász, Kőrösi Imre.

A szellőztetés megszűnése azért nagyon veszélyes, mert ilyenkor feldúsul a szénbányákban jelen lévő metán, ami a levegővel robbanóképes elegyet alkot. Ha pedig robban, a lökéshullám, a szerteszét repülő törmelék és gépek, alkatrészek ölnek először. Ezt tetézik az égési sérülések, az oxigénhiány és a keletkező mérges gázok.

Gyűlt a metán

Amikor tehát abban a bizonyos Északi I-es mezőben leállt a szellőzés, a bent dolgozó 94 bányászt egy olyan helyre rendelték, ahol természetes légáram volt tapasztalható. Az akkori előírások szerint még három órát tartózkodhattak azon a területen, ahol az áthúzó légáram volt, eközben próbálták az áramot visszakapcsolni.

Feltehetően sikerült is egy pillanatra hajnali 4 óra 10 perc környékén, és az elektromos szikra – mintegy 400 méteres mélységben – azonnal berobbantotta az azóta jócskán felgyűlt metánt.

A robbanás egyik túlélője, Németi Tibor 2010-ben nyilatkozott a Magyar Nemzetnek:

Semmiféle előjelre nem emlékszem. Azt tanítják, hogy ha porfelhőt látunk felénk közeledni, vegyük fel a maszkot, és kapcsoljuk be a szűrőt tartalmazó önmentő készüléket, mert bármi lehet a levegőben, de ilyen se történt. A robbanás ereje letaglózott, s csak a kórházban tértem magamhoz.

[…]

A tatabányai kórház főorvosnője azt mondta, azért éltem túl a történteket, mert nem dohányzom. Ugyanis dohányosként eleve nagyobb mennyiségű szén-monoxid lett volna a véremben, s a robbanást követően annyi került bele, hogy így is élet-halál között voltam. A tízes vágat frontján, ahol a kitermelés folyik, nyolc-tíz tonnás marópajzsok voltak, amelyeket arrébb dobott a robbanás ereje. Akit ez az erő nem ölt meg, annak a szén-monoxid elől kellett menekülnie.

37 halott

A móri és a tatabányai kórház orvosai és nővérei szinte azonnal a helyszínre érkeztek, a bányamentők folyamatosan hozták felszínre a sérülteket: égések, törések, szénmonoxid-mérgezés, a környék hirtelen egy tábori kórházra kezdett hasonlítani. A tragédia híre hamar eljutott a környező településekre, jókora tömeg gyűlt össze: ki édesapját, ki férjét, fiát, testvérét kereste.

Másnap délig folyt a mentés, összesen 33 magyar és 4 lengyel munkás hunyt el, lakatosok, vájárok, aknászok, villanyszerelők, szállítók, gépkezelők – eleveníti fel emlékeit Kádas Miklós.

Öt súlyos és 12 könnyebb sérült került kórházba. Először hírzárlatot rendeltek el, majd a sajtó is beszámolt a tragédiáról:

Az Oroszlányi Szénbányák Vállalat Márkushegyi Bánya- üzem északi I-es bányamező 1. számú telepén 1983. június 22-én hajnalban kb. 4. 06-kor – még nem tisztázott okokból – robbanás történt. A bányamentők teljes erővel, nagy apparátussal megkezdték, s a déli órákra befejezték a mentési munkálatokat. Harminchat bányász életét vesztette, egy életveszélyes, öt súlyos, tizenkét könnyebb sérültet kórházban ápolnak.

A 37. áldozat később, a Honvéd Kórházban halt bele sérüléseibe.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Fortepan)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.