Tudomány

Zöldre festette a tengert a kitörő vulkán

24.hu
24.hu

2017. 06. 12. 10:37

Egy alaszkai tűzhányó hamuja és törmeléke festi zöldre a Bering-tengert a Landsat-8 műhold új felvételén.
Korábban a témában:

A földfigyelő műhold az Aleut-szigeteknél található Bogoslof-vulkán kitörését örökítette meg. A tűzhányó 2016 decembere óta igen aktív.

A Bogoslof-sziget egy apró kiemelkedés a Bering-tengeren, nagyjából 100 méterrel magasodik a tenger fölé. A vulkán jelentős része, mintegy 1 800 méter a víz alatt rejtőzik. A Bogoslof látható része ugyanakkor folyamatosan formálódik a gyakori kitörések miatt. 1992-ben például egy új, 150-szer 275 méteres földdarab került felszínre a sziget északi részén.

A tűzhányó környékén jelenleg narancssárga figyelmeztetés van érvényben a légi közlekedésben. Ez azt jelenti, hogy a vulkán aktív, és előfordulhatnak kisebb hamu- és gőzkitörések.

Június 5-én, amikor a Landsat 8 a szigetet figyelte, a Bogoslof éppen 6 096 méteres magasságig lövellte ki a vulkáni hamut.

Ugyanazon a napon később gőzt is kibocsátott magából, illetve némi szeizmikus aktivitást is mutatott. A műhold felvételén is épp egy kisebb gőzfelhő tűnik fel.

A június 5-én érzékelt aktivitás ugyanakkor semmi a május 28-i kitöréshez képest: ekkor vörös riasztást adtak ki a tűzhányó környékére. 50 perces tombolása során a Bogoslof-vulkán 11-14 000 méteres magasságig juttatta hamuját, ezzel pedig már az utasszállító repülőgépeket is fenyegette.

Az Alaszkáról Kamcsatka felé nyújtózkodó Aleut-szigetcsoport Alaszka egészéhez hasonlóan igen gazdag a tűzhányókban. Az Egyesült Államok történelmi kitöréseinek 70 százaléka a legészakibb államban történt, ezek jelentős részét az Aleut-szigeteknél érzékelték.

A szigetek lakatlanok, így a helyi vulkánok közvetlenül nem fenyegetnek senkit, igaz, a tűzhányók megzavarhatják a légi közlekedést.

(Live Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.