Tudomány

Teljes dinoszaurusz-csontvázat találtak Japánban

24.hu
24.hu

2017. 06. 07. 14:27

A 8 méter hosszú élőlény 72 millió éves maradványait Japán legészakibb szigeténél, Hokkaidónál fedezték fel egy tengeri lerakódásban. A kutatók szerint ez a legnagyobb dinoszaurusz csontváz, melyet az ázsiai országban valaha találtak.
Korábban a témában:

Az élőlény első maradványait még 2013-ban fedezték fel Mukava közelében. Ez a harmadik kacsacsőrű dinoszaurusz (Hadrosaurida), melynek teljes csontváza tengeri rétegből került elő.

A hadrosauridák gyakori növényevők voltak a késő kréta kor idején, nagyjából 100-65 millió évvel ezelőtt. Az élőlények Laurázsia, azaz a mai Ázsia, Európa és Észak-Amerika területén fordultak elő, igaz, a mai Antarktikán is megtalálhatóak voltak. Az élőlények maradványait gyakran fedezik fel ezeken a területeken, ép csontváz azonban csak nagyon ritkán kerül elő tengeri üledékből.

1936-ban Szahalinon találtak egy leletet, melyet később Nipponosaurusnak neveztek el – sokáig ez volt az egyetlen tengeri rétegben feltárt hadrosaurida-fosszília, amely nevet kapott.

A Hokkaidó Egyetem kutatói az új leletnek a Mukavarjú, azaz Mukava sárkánya nevet adták.

Egy csontvázat a paleontológusok akkor tekintenek teljesnek, ha a fosszília az eredeti csontok legalább 50 százalékát tartalmazza. Ez alapján a Mukavarjú a világ harmadik teljes hadrosaurida-lelete, és Japán második teljes dinoszaurusz-maradványa – az első a 2,5 méter hosszú kora kréta kori ragadozó, a Fukuivenator volt.

Kobajasi Josicugu, a Hokkaidói Egyetem kutatója és a feltárást végző csapat vezetője szerint a Mukavarjú maradványainak első darabjait még 2013-ban fedezték fel, a későbbi vizsgálatok során pedig az élőlény csontjainak több mint felét megtalálták. Éppen ezért kijelenthetik, hogy teljes csontvázat találtak.

A hadrosauridák családjába több mint 50 faj tartozik. A kacsacsőrű dinoszauruszokat két alcsaládra osztják, a Lambeosaurinae-re és a Hadrosaurinae-re. Bár a Mukavarjú egyes jellemzői alapján mindkét csoport tagjaira hasonlít, az első elemzések szerint inkább a Hadrosaurinae alcsaládba érdemes besorolni. A csontok alaposabb megtisztítása és részletesebb vizsgálata után pontosabban meghatározhatják majd az egyed helyét a kacsacsőrű dinoszauruszok közt.

(Hokkaido University)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.