Tudomány

Egyre több a bizonyíték arra, hogy egy nagy üregben élünk

24.hu
24.hu

2017. 06. 07. 13:06

Az Univerzumot felépítő elemek nem egységesen oszlanak el, bizonyos helyeken jóval sűrűbbek. Néhány szakértő úgy véli, mi épp egy hatalmas üregben, egy úgynevezett voidban élünk.
Korábban a témában:

Az Amerikai Csillagászati Társaság 230. találkozóján mutatták be azt a kutatást, mely szerint a minket körülvevő űrben jóval kevesebb a galaxis, csillag és bolygó, mint a Világegyetem más régióiban. A vizsgálatról két tanulmányt is benyújtottak az Astrophysical Journalnak.

Ha valóban egy üregben élünk, az magyarázatot adhat a csillagászat egyik nagy problémájára. Az Univerzum folyamatosan növekszik, a tágulás mértékét a Hubble-konstans adja meg, melynek elvileg a Világegyetemben mindenhol állandónak kellene lennie. A valóságban azonban más a helyzet, ami arra utal, hogy az űrben bizonyos helyeken erősebb a gravitációs vonzás.

Ben Hoscheit, a Wisconsin-Madison Egyetem szakértője és a vizsgálat vezetője szerint mindegy, hogy egy kutató milyen eszközt használ, a tágulás arányára ugyanazt az értéket kapja. Hoscheit úgy véli, az ürességben létezésünk feloldhatja az ellentmondást.

A kutatók szerint a ritkás, gömb alakú régió, amelyben élünk, hétszer nagyobb a legtöbb voidnál – nagyjából 1 milliárd fényév széles. Az üregünket KBC-nek nevezik Keenan, Barger és Cowie után, akik 2013-ban fedezték fel az eddigi legnagyobb voidot.

A KBC létezését egyelőre nem sikerült egyértelműen kimutatni, csupán bizonyítékok vannak rá. Az üreg létezése mellett szól az a tény, hogy eltérés van az Univerzum tágulásának helyi és kozmikus skáláján – tehát az Univerzum átlagos növekedésének aránya más, mint az egyes régióké.

Egy void befolyásolja a helyi Hubble-konstans értékét, ugyanakkor a Világegyetem skáláján nincs hatással. Hoscheit szerint a különbség 73,24 kilométer per másodperces per megaparszekes volt helyi, és 66,93-es kozmikus szinten. A kutató hozzátette, ha nem számolnak a bolygónkat is tartalmazó üreg hatásaival, a Hubble-konstans lokális értékét hibásan magasabbnak mérhetik.

Az, hogy az Univerzum nem egységes, nem nagy meglepetés. A Tejút például a Laniakea szuperhalmazban helyezkedik el, amelyet 100 000 galaxis gravitációs kapcsolata tart egyben. Az efféle szuperklaszterek az Univerzum legnagyobb struktúrái. A szakértők úgy vélik, hogy egy sűrűbb régió, a Nagy Mozgató felé haladunk, míg a jóval ritkásabb Dipólus Taszítótól távolodunk.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.