Tudomány

Több száz éves petefészektumort találtak portugál régészek

Egy több száz éves petefészektumort talált egy középkori lisszaboni sírkertet feltáró, portugál régészcsapat. A régi temető egy templom mellett fekszik, amit az 1400-as évektől 1755-ig használtak, de aztán egy földrengésben súlyosan megsérült.

Fotó: International Journal of Palaeontology

A 4,3 centiméter szélességű tumor legalább öt fogat és csontkezdeményt is tartalmaz.

A típusát tekintve teratóma, ami olyan sejtekből jön létre, melyeknek petesejtté kellene fejlődniük, de ehelyett saját szöveteket fejlesztenek. Bár nagyra tudnak nőni, csak nagyon ritkán rákosodnak el. A legnagyobb teratóma, amit eddig egy nőből eltávolítottak, 25×45 centiméteres volt.

A lelet akkor került elő, amikor a régészek 42 sír feltárását végezték 2010 és 2011 között, de a kutatóknak csak most sikerült beazonosítaniuk. Először azt gondolták, hogy egy elmeszesedett magzat az, de aztán rájöttek, hogy teratómának kell lennie.

„Amikor megtalálták, a régészek rögtön tudták, hogy nem mindennapi lelettel van dolguk, ezért azonnal a laborba küldték további vizsgálatra, de a kutatók akkoriban még nem tudták pontosan beazonosítani” – nyilatkozta – Sofia Wasterlain, a portugáliai Coimbra Egyetem kutatója, aki tanulmányt írt a leletről.

(The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik