Tudomány

Hatodik alkalommal kerülte meg a Juno űrszonda a Jupitert

24.hu
24.hu

2017. 05. 29. 12:24

A NASA Jupiter körül keringő űrszondája, a Juno a közelmúltban fejezte be hatodik körét a gázóriásnál. Ez alkalomból a NASA remek képeket közölt a Naprendszer legnagyobb bolygójáról.
Korábban a témában:

Az egymilliárd amerikai dollárból létrehozott Juno űrszondának öt évbe telt, hogy elérje a Jupitert, és megkezdje körülötte a keringést.

Az űreszköz tavaly júliusban készítette el első felvételeit a gázóriásról, azóta pedig jobbnál jobb képeket közöl az égitest pólusairól, ammóniafolyóiról, ciklonjairól és sarki fényeiről. A Juno mérőeszközeivel azt is meg tudta állapítani, hogy a hatalmas és vastag felhők mélyén akár szilárd mag is lehet. A szerkezet adatainak köszönhetően az utóbbi időben a kutatók egyre többet tudnak meg a Naprendszer legnagyobb bolygójáról.

Az eredeti tervek szerint a Juno 37-szer kerülte volna meg az objektumot, a főmotor meghibásodása miatt azonban magasabb pályán ragadt be. Küldetése végéig, 2018 júliusáig így csupán 12 kört tud majd megtenni a Jupiter körül. Igaz, így is számtalan fontos mérést el tud majd végezni.

A szonda 53,5 földi nap alatt kerüli meg a bolygót, május 19-én fejezte be hatodik körét. Ez alkalomból a NASA több, a közelmúltban elkészült fotót is közölt a Jupiterről.

A Juno legközelebbi keringési manőverét 2018. július 11-én fejezheti be. A szonda kalandja valamikor 2018-2019 folyamán ér majd véget, amikor a NASA a Jupiter atmoszférájába irányítja, és ezzel megsemmisíti az űreszközt. Erre azért van szükség, mert a szerkezeten olyan földi szennyeződések utazhatnak, melyek problémát okozhatnak az idegen világokban.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.