Tudomány

A mérsékelt ivás egészségügyi előnyei túlértékeltek lehetnek

alkohol (alkohol, )
alkohol (alkohol, )
A Pennsylvaniai Állami Egyetem új kutatása szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás pozitív, valamint az absztinencia negatív hatásait túlértékelték a korábbi vizsgálatok.

Az egyetem kutatói nagyjából 9 000 angol, skót és walesi középkorú alany adatait vizsgálták. Az információkat egy nagyobb felmérésből vették át, amely 32 éven át követte nyomon a résztvevők alkoholfogyasztási és dohányzási szokásainak alakulását, illetve a változások fizikai és mentális hatásait.

A kis vagy mérsékelt ivók egyharmada nagyon ritkán, vagy sosem gyújtott rá. Ezen keveset alkoholizáló és cigarettázó csoport tagjai voltak középkorúként a legegészségesebbek. A többi három kategóriába tartozók, azaz a kis vagy mérsékelt ivók, de dohányzók; a sokat alkoholizálók és sokat dohányzók; illetve az absztinensek vagy az italfogyasztásukat idővel csökkentők mind jóval rosszabb állapotban voltak.

A kis vagy mérsékelt ivók csoportjába olyanok kerültek, akik heti 14 pohár sörnek vagy 14 deciliter bornak megfelelő alkoholmennyiségnél nem vettek többet magukhoz. Jeremy Staff, a kutatás vezetője szerint az Egyesült Királyságban ez az ajánlott mennyiség maximuma.

Bár a mérsékelt ivás előnyeivel kapcsolatban korábban számtalan munka született, a szakértők szerint ezek a tanulmányok sok más tényezőt nem vettek figyelembe – például a dohányzást, a testmozgást, az elhízást vagy a korábbi alkoholfogyasztási szokásokat.

Pontosabb vizsgálatok kellenek

Staff úgy véli, az antialkoholisták csoportja igen összetett, akadnak köztük olyanok, akik életükben nem ittak, és olyanok is, akik rossz egészségügyi állapotuk miatt mondtak le a szeszes italokról.

Az egészségügyi szakembereknek és a közegészségügyi tisztviselőknek szilárdabb bizonyítékok nélkül körültekintően kellene következtetéseket levonniuk a soha nem ivás ügynevezett “veszélyeiről”

– állapította meg a szakember.

Ötből egy absztinensről, aki azt állította, hogy sosem ivott életében, utóbb kiderült, hogy fogyasztott már alkoholt. Ez azt jelenti, hogy ezen emberek vagy rosszul emlékeztek, vagy nem számoltak be pontosan régebbi szokásaikról. A szakértők szerint emiatt azon kutatások, melyekben ezen személyeket teljesen antialkoholistaként jegyezték fel, hibásak lehetnek.

Jennifer Maggs, az új tanulmány társszerzője úgy gondolja, az eredmények egyre inkább azt igazolják, hogy az alkoholfogyasztásnak számtalan egészségügyi kockázata van. Éppen ezért veszélyes csak a mérsékelt ivás pozitívumairól beszámolni.

A szeszes italok fogyasztása és az egészségi állapot közti kapcsolat háttérben számtalan meghatározó faktor – például a korábbi szokások, az iskolai végzettség vagy az életmód – állhat. Elsősorban ezeket kellene elemezni.

Az eredmények újabb bizonyítékai annak, hogy az alkoholfogyasztás feltételezett előnyei messze nem olyan jelentősek, mint korábban gondolták. Az egészség és az italozás közti összefüggés alaposabb feltérképezéséhez sokkal pontosabb vizsgálatokra lenne szükség.

(Pennsylvania State University)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik