Tudomány

A nő, aki egyetlen korty vodka-tonik miatt került kórházba

Nem ritka, hogy valaki annyira felönt a garatra, hogy kórházban köt ki. És akkor van az a szerencsétlen nő, aki hét évvel ezelőtt egyetlen korty italtól olyan rosszul lett, hogy a sürgősségi osztályra került. Az egészben a legmeglepőbb talán az, hogy a bajt még csak nem is az alkohol okozta.

A nő egy ritka betegségben, az úgynevezett kinin indukált thromboticus microangiopathiában szenved. A rendellenességet ma sem értik teljesen a szakértők, egy dolog azonban biztos: az ezzel a betegséggel diagnosztizált páciensek teste igen drámaian reagál a kininre.

Na, és miben található meg a kinin? Igen, a tonikban

– ez adja az ital jellegzetes keserű ízét.

A nő különleges esetéről a közelmúltban jelent meg egy tanulmány. Dr. James George, az Oklahomai Egyetem hermatológusa és a jelentés vezető szerzője szerint a betegség úgy csapott le a páciensre, mint egy villám.

Sokáig nem értették a dolgot

A baj még 2009-ben történt. A nő akkor azt mondta az orvosoknak, épp hazafele vezetett egy irodai partiból, amikor váratlanul rosszul lett autójában. A tanulmány szerint hidegrázásra, izomfájdalomra, hasi görcsökre és hányingerre panaszkodott.

Aznap este még a láza is felment 38,9 Celsius-fokra, gyomorfájdalmai pedig nem szűntek meg. Mikor másnap reggel átszállították a sürgősségi osztályra, az állapota némiképp javult. Ekkor az orvosok arra gyanakodtak, hogy a nőnek gyomor-bélhurutja, azaz gyomorinfluenzája van.

Két nap múlva azonban ismét visszakerült a sürgősségire, mivel még mindig hátfájdalomra panaszkodott, ráadásul rosszulléte óta egyszer sem vizelt. Felvették a kórházba, ahol a szakértők megállapították, hogy vesekárosodása van.

Az orvosok ekkor már egy ritka betegségre, a thromboticus microangiopathiára, azaz TMA-ra gyanakodtak, amely akkor jelentkezik, amikor vérrögök keletkeznek a kisebb erekben. A betegség számtalan tényező miatt kialakulhat, általában az emberek harmincas éveiben jelentkezik, és a nőknél 10-szer nagyobb gyakorisággal fordul elő.

George szerint ugyanakkor a páciens betegségének oka nem volt átlagos. A leggyakrabban a rendellenességet véralvadási problémák, vagy az E. coli egyik típusa váltja ki, igaz, előfordul, hogy kinin okozza a bajt. A nő azonban azt mondta, nem vett be kinintablettákat, és gin-tonikot sem fogyasztott aznap.

Később azonban a nőnek beugrott, hogy rosszullétének estéjén egy irodai buliban belekortyolt egy pohár vodka-tonikba.

A betegnek az is eszébe jutott, hogy 16 hónappal korábban hasonló, de jóval enyhébb tünetei voltak egy esküvő után, ahol szintén fogyasztott vodka-tonikot. A nő akkor is kórházba került, igaz, hamar el is engedték.

A betegséget nem tudják gyógyítani

George szerint a kinin indukált TMA-s páciensek vérében olyan autoantitestek találhatóak, melyek az autoimmun betegségek jellemzői. Az autoantitestek igen veszélyesek, hiszen a gazdatestet támadják, éppen úgy, mintha a szervezet maga is betolakodó lenne.

Általában ezek a bizonyos autoantitestek nem aktívak, de amikor az alany kinint juttat a szervezetébe, az anyag kémiája módosítja az autoantitestek formáját. Átalakult állapotukban képesek megtámadni a szervezetet, ez pedig komoly károsodásokhoz vezet. Amint a kinin kiürül a szervezetből, az autoantitestek visszaalakulnak eredeti, veszélytelen formájukba.

A szakértők szerint amikor a nő a sürgősségire került, a kinin már eltűnt a testéből, de így is volt elég ideje az autoantitesteknek a tombolásra. A pusztítás különösen súlyosan érintette a vesét, mivel a szervben rengeteg apró ér található.

Olyan, mint egy városon keresztülvonuló tornádó, amely után egy hónapig is eltart a takarítás

– állapította meg George.

A nő a tizenkilencedik olyan kinin indukált TMA-s páciens volt, akivel a szakember az elmúlt 15 év során találkozott. George úgy gondolja, ahhoz, hogy valaki ennyire hevesen reagáljon egyetlen kortynyi tonikban található kininmennyiségre, igen érzékenynek kell lennie az anyagra.

Bár szerencsére sikerült azonosítani a nő betegségét, komoly probléma, hogy a kinin indukált TMA-ra továbbra sincs gyógymód. A páciens egy hetet töltött kórházban – igaz, ez alatt az időszak alatt már nem volt akut betegsége – a vesekárosodása miatt ugyanakkor még két hónapig kellett dialízissel megoldani a szervezete tisztítását.

Hét évvel később a nő arról számolt be, hogy jól van, és immár képes ismét a magánéletére és a munkájára koncentrálni. Igaz, továbbra is szed gyógyszert károsodott veséje miatt, sőt, úgy fogalmazott, néha problémát okoz számára a beszélgetések követése. George szerint elképzelhető, hogy ennek oka az, hogy az autoantitestek az agyában található erek egy részét is károsították.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik