Remek képeket készített a Juno a Jupiterről

A Szaturnusz az utóbbi időben, a Cassini utolsó küldetésének megkezdése óta rengeteg figyelmet kapott, most itt az idő, hogy egy Naprendszerben található másik bolygót is megcsodáljunk.
Kapcsolódó cikkek

Napjainkban nem egy idegen bolygók örül keringő űrszonda szolgálja a tudományt. Itt van például a Jupitert vizsgáló Juno, amely a Cassinihez hasonlóan jobbnál jobb felvételeket közöl az általa elemzett égitestről.

A NASA most arra ösztönzi az embereket, hogy töltsék le az űrszonda képeit, és alkalmazzanak rajtuk valamilyen képszerkesztési módszert, majd töltsék fel az átalakított felvételeket a JunoCam oldalára. Az űrügynökségnél elsősorban képkivágásokra, színjavításokra, kollázsokra és színrekonstrukciókra számítanak.

Sőt, a felhasználók abba is beleszólhatnak, hogy mit örökítsen meg a közeljövőben az űrszonda.

Mivel a Juno csak bizonyos mennyiségű adatot tud rögzíteni, a NASA-nak alaposan át kell gondolnia, hogy a Jupiter mely területeiről készítsen képeket a szerkezet. A közönség most segíthet a választásban.

Ízelítőképp nézzük meg az űrszonda néhány újabb felvételét:

Jupiter Kép: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gabriel Fiset
Jupiter Kép: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Craig Sparks
Jupiter Kép: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Roman Tkachenko
Jupiter Kép: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/gundogan
Jupiter Kép: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Rafael_Ruiz

A Juno űrszonda a New Frontiers program második küldetésével indulhatott útnak a Jupiterhez, még 2011-ben. A napelemekkel működő szonda a bolygó mágneses terét, magját és légkörét vizsgálja. A NASA eredetileg úgy tervezte, hogy a szerkezet 37-szer kerüli majd meg az égitestet, a szonda főmotorja azonban meghibásodott, így magasabb pályán ragadt be.

A Juno ezért csak kevesebb kört tud megtenni a bolygó körül, igaz, a magasabb pályán kevésbé lesz kitéve a káros hatásoknak, így jóval tovább tarthat missziója. A módosult pálya ráadásul nem akadályozza a szondát az adatgyűjtésben: eddig igen meglepő információkat közölt a Jupiterről.

(IFL Science)