Tudomány

Sosem találtak még ilyen párost az űrben

24.hu
24.hu

2017. 05. 05. 13:19

Egy nemzetközi kutatócsapat új pulzárt azonosított az NGC 6624 nevű globuláris klaszter közepén. A csillagászok úgy vélik, hogy az égitest egy köztes tömegű fekete lyuk körül kering.
Korábban a témában:

A nagyjából 26 000 fényévre található NGC 6624 a Nyilas csillagképben helyezkedik el. A csoportosulás csupán néhány fényév széles, de több millió csillagot tartalmaz. Egy ilyen különleges helyen számtalan egyedi objektum megjelenhet, éppen ezért a szakértők előszeretettel vizsgálják az efféle klasztereket.

A Manchesteri Egyetem kutatói által vezetett vizsgálatban egy rendkívül gyorsan forgó neutroncsillagra bukkantak. A PSR B1820-30A nevű égitest a számítások alapján másodpercenként több százszor fordul meg saját tengelye körül.

A szakértők úgy vélik, a pulzár egy rendkívül sűrű objektum körül kering, amely kis mérete ellenére 7 500 csillag tömegét teszi ki.

Andrew Lyne, a kutatócsapat tagja szerint a PSR B1820 30A-hez hasonló pulzárok igen precíz órákként működnek, segítségükkel rendkívül pontosan meghatározható a Földtől mért távolságuk.

A pulzárok ezért rendkívül érzékenyek más közeli masszív objektumok, például a fekete lyukak gravitációjából keletkező mozgásokra, így megkönnyítik ezek azonosítását

– tette hozzá a kutató.

A felfedezés rekordnak számít, hiszen korábban még nem azonosítottak pulzárt ennyire közel egy globuláris klaszter közepéhez. Sőt, hasonló égitestet nem fedeztek fel eddig fekete lyuk körül keringeni. A feltételezett köztes tömegű fekete lyuk ráadásul szintén különleges, hiszen az efféle objektumok létezésére csak a közelmúltban találtak valódi bizonyítékot.

A fekete lyukak többségét két csoportba sorolják: a kisebb, csillagtömegű objektumok; illetve a szupermasszívak közé – utóbbiak a galaxisok közepében helyezkednek el, tömegük pedig több milliószor nagyobb a Napénál. A tudósok napjainkban úgy vélik, hogy a ritkább harmadik típus objektumai, a köztes tömegű fekete lyukak kisebb fekete lyukak fúziójával jönnek létre, ezen objektumok összeállásával pedig szupermasszív fekete lyukak születnek.

Benetge Perera, a kutatócsapat vezetője szerint a globuláris klaszterek közepe felé egyre sűrűsödő csillagokkal olyan környezet alakul ki, amely kedvez a nagy tömegű fekete lyukak létrejöttének. A köztes méretű objektumok megtalálása azért fontos, mert segítségükkel jobban megérthetjük a különböző típusú fekete lyukak közti eltéréseket.

A szakértők bíznak benne, hogy a további elemzéssel a különleges globuláris klaszterről is többet tudhatnak meg.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. május 8.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kezet fog az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 8-án. Mögöttük Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.