Tudomány

Elkészítették a kutyák családfáját

24.hu
24.hu

2017. 04. 27. 19:20

Az ember legjobb barátja több tízezer év óta kíséri fajunkat. Háziasításuk óta a kutyák különböző formákban, méretekben és színekben jelentek meg. Bár a történelem során igazán közeli kapcsolat alakult ki köztünk és kedvenceink közt, meglepően keveset tudunk családfájukról.
Korábban a témában:

Kutatók egy csoportja nagyjából két évtizede gyűjti az élőlények genetikai mintáit. Eddig 161 különböző kutyafajta mintáját szedték össze, és most úgy döntöttek, érdemes megvizsgálni az eddigi adatokat. A tudósok az állatok genomjait nagyjából 150 000 helyen hasonlították össze, eredményeikről a Cell nevű lapban számoltak be.

Az analízis kimutatta, hogy az eddig vizsgált fajták, vagyis a létező 421 fajta több mint harmada mindössze 23 kládba esik – tehát az élőlények családfáján 23 különböző közös őst érdemes megkülönböztetni.

Ezeket a csoportokat a földrajzi elhelyezkedés, a fizikai jellemzők és a belső adottságok, például a juhász- és vadászképességek laza rendszere alapján alakították ki. Utóbbi azért fontos, mert a kutyákat évezredeken át valamilyen gyakorlati feladat ellátására tenyésztették, az esztétikai kérdések csak az elmúlt évszázadok során váltak jelentőssé.

A kutatásban magyar fajtákat is megvizsgáltak. A magyar vizsla például a drótszőrű griffonnal és a nagy münsterlandi vizslával áll közeli rokonságban – igaz, ezt a szakértők korábban is sejtették.

A kutyák családfája Kép: NIH Dog Genome Project

Az analízis azt is felfedte, hogy bizonyos fajtákat miként használtak fel új típusok létrehozására. Kiderült például, hogy a tenyésztők az egyik legkorábbi kistestű kutyafaját, a Kínából származó mopszot hívták segítségül az 1500-as években, hogy csökkentsék néhány európai eb méretét.

Érdemes folytatni a kutatást

Az új vizsgálat nem csak arra jó, hogy megismerjük kedvenceink történetét. Az eredmények azért is érdekesek, mert az adatokkal jobban megérthetjük az egyes fajtákra jellemző rendellenességeket. A collie szembetegség például több állatot, így a border collie-t és az ausztrál juhászkutyát is fenyegeti. A rendellenesség ugyanakkor a vadkacsavadász retrievernél is előfordul, ennek okát azonban sokáig nem értették a kutatók.

Az elemzéssel most kiderült, hogy a múltban a fajtát collie-kkal vagy ausztrál juhászkutyákkal pároztatták, melyek átadták az utódoknak a genetikai betegséget.

A kutatás sok korábbi tudományos elképzelést írhat át.

Régészeti leletek azt bizonyítják, hogy amikor az észak-amerikai őslakosok felmenői nagyjából 15 000 évvel ezelőtt átkeltek a Bering-földhídon, négylábú társaikat is magukkal hozták Ázsiából. A tudósok sokáig úgy hitték, hogy ezek a helyi kutyák az európai hódítók és ebeik érkezésével eltűntek, az eredmények viszont másról tanúskodnak.

Az ősi amerikai fajták genetikai nyomait ugyanis még mindig fel lehet fedezni Dél- és Közép-Amerika modern kutyáiban. A perui meztelen kutyában és a mexikói meztelen kutyában olyan DNS-t találtak, amely az őslakos ebektől származik.

A kutatók következő célja az, hogy tovább építsék a családfát. Ehhez arra lesz szükség, hogy az eddig nem vizsgált fajtáktól is begyűjtsék a szükséges mintákat.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.