Tudomány

Úgy tűnik, mégsem volt felmenőnk az ősi emberféle

24.hu
24.hu

2017. 04. 26. 17:33

Még 2010-ben mutatták be azt a meglepően ép csontvázat, melyről akkor sokan úgy gondolták, a Homo nem közvetlen őséhez tartozott. Most úgy tűnik, az érintett élőlény valójában nem volt az emberek felmenője.
Korábban a témában:

Egy új elemzés kimutatta, hogy az Australopithecus sediba valójában nem az emberi nemhez, hanem dél-afrikai hominidákhoz állt közel. Ezen emberfélék az ember családfájának oldalágán találhatóak.

Egy 2008-as ásatás során számtalan egyed maradványai kerültek elő a dél-afrikai lelőhely, Malapa egyik beomlott barlangjában. A Witwatersrandi Egyetem paleoantropológusai Lee Berger vezetésével akkor arra jutottak, a felfedezéssel sikerült betömniük az emberi nem fejlődéstörténetében tátongó 2-3 millió évvel ezelőtti űrt. Ez volt az a korszak, amikor bizonyos Australopithecusok az emberi nem legősibb képviselőjévé váltak.

Sok tudós azonban úgy hiszi, a Homo nem egyes korai tagjai – néhány jóval primitívebb hominida – nagyobb valószínűséggel lehet a keresett felmenő. A tudományt régóta megosztja ez a kérdés, ahogy az is, hogy a híres emberféle, Lucy – azaz az Australopithecus afarensis – volt-e ezen élőlények közvetlen őse, vagy egy egészen más Australopithecina faj.

Mivel az A. sediba csupán 1,98 millió éves, korábban sokan úgy vélték, egyszerűen lehetetlen, hogy a felmenőnk legyen. Berger csapatával azonban 2010-óta többször is kimutatta, hogy a fajnak kifejezetten emberszerű vonásai voltak. Éppen ezért a malapai fosszíliák továbbra is jó jelöltnek, egészen mostanáig.

Bill Kimbel, az Arizonai Állami Egyetem szakértőjének új koponyaelemzése ugyanis bebizonyította: nincs közvetlen kapcsolat a faj és a korai emberek közt.

Bár az általa vizsgált maradványok egy fiatal, még fejlődőben lévő egyedhez tartoztak, a példány így is közelebb állt a dél-afrikai Australopithecusokhoz, mint az ősi emberekhez. Kimbel kutatócsapatával egyéb leleteket felhasználva azt is modellezte, miként nézhetett volna ki az elemzett élőlény kifejlett korában. Ez megerősítette a szakértőket abban, hogy az A. sediba nem kapcsolódott nemünkhöz.

Az új eredmények már most megosztják a szakmát. Sokan meggyőzőnek találták Kimbelék eredményeit, más kutatók ugyanakkor épp az ellenkező állásponton vannak. A kérdést az dönthetné el végérvényesen, ha sikerülne megtalálni egy felnőtt példány csontjait is.

(Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.