Tudomány

A Vadnyugat egyik leghírhedtebb figurája egy magyar prostituált volt

Horony Mária Katalin nevéről itthon kevesen hallottak, igaz, Amerikában Big Nose Kate-ként, azaz Nagyorrú Kate-ként igen ismert. A magyar származású prostituált évekig élt együtt a Vadnyugat egyik leghírhedtebb kalandorával, Doc Holliday-jel.

Amikor Horony Mária Katalin 1850-ben Pesten megszületett, még senki sem sejthette, hogy milyen pályafutás vár rá. Apja, Horony Miklós orvos volt, egy időben Habsburg Miksát is kezelte, így mikor a főherceg elindult Mexikóba, hogy ott császárra koronáztassa magát, a Horony család is vele tartott az amerikai kontinensre.

A család 1865-ben Davenportban telepedett le, ahol a szülők nem sokkal később meg is haltak. A magyar származású lány élete valószínűleg itt vehetett fordulatot: előbb megszökött az őt zaklató nevelőapjától, majd állítólag feleségül ment egy fogorvoshoz – a nő visszaemlékezései szerint a férfi és közös gyermekük később meghalt. Ekkoriban Nagyorrú Kate Wyatt Earp sógornőjénél dolgozott, mint prostituált.

Az 1870-es évek elején a sors végül összehozta a Vadnyugat egyik leghírhedtebb alakjával, a szerencsejátékos-pisztolyhős-fogorvos Doc Holliday-jel.

Doc Holliday Kép: Wikipedia

Nagyorrú Kate volt az, aki később bemutatta egymásnak Doc Holliday-t és Wyatt Earp-öt, akik aztán világraszóló barátok lettek. Az 1870-es évek végétől Doc Holliday és a nő kisebb-nagyobb szünetekkel egy párt alkotott, a férfi fogorvosként és szerencsejátékosként, Kate prostituáltként próbált boldogulni.

Mondanunk sem kell: a pár igen kalandos életet élt. Egy alkalommal például Doc Holliday csak úgy úszhatott meg ép bőrrel egy késelésbe torkolló kártyapartit, hogy Nagyorrú Kate maga is fegyvert rántott társa megmentéséért. A férfit később gyilkosság vádjával letartóztatták, a nő azonban ismét a segítségére sietett.

Nagyorrú Kate felgyújtott egy régi kunyhót, és amíg a helyiek a tűz eloltásával foglalkoztak, a nő lefegyverezte a Doc Holliday-t őrző tisztet, majd a páros elkötött két lovat.

A kapcsolat persze nem volt mindig ilyen “rózsás”, a felek sokat vitatkoztak, többször is előfordult, hogy a pár egyik vagy másik tagja hetekre eltűnt.

Látta a Vadnyugat leghíresebb tűzpárbaját

A pár 1880-ban Wyatt Earp-pel és testvéreivel együtt Tombstone-ban kötött ki.

Itt Holliday és barátja több ellenséget is szerzett magának, azzal is megvádolták őket, hogy részt vettek egy rablógyilkosságban. Az ügybe Nagyorrú Kate is belekeveredett: egy korábbi veszekedés, az alkohol, valamint a helyi sheriff rábeszélése miatt terhelő vallomást tett élettársára.

Earp-ék végül a szemtanúknak hála megúszták az esetet, olyannyira, hogy később O.K. Corralnál leszámolhattak néhány rosszakarójukkal – a mindössze fél percig tartó tűzharc a Vadnyugat történetének egyik filmbe illő, legendás összecsapása volt.

A lövöldözésnek Nagyorrú Kate is szemtanúja volt, későbbi visszaemlékezéseiben be is számolt az esetről.

Doc Holliday 1887-es halála után egy újabb házasság és megözvegyülés, valamint a szegénység várt a nőre. A kalandos életút végét egy arizonai betegápoló otthon jelentette, ahol 1940-ben halt meg, nem sokkal 90. születésnapja előtt.

Doc Holliday és Horony Katalin kapcsolata mára legendássá vált, karakterük több hollywoodi alkotásban is feltűnik. A két figura annyira népszerű, hogy a közelmúltban 84 000 dollárért – azaz több mint 24 millió forintért – kelt el az a derringer, melyet állítólag a nő ajándékozott szerelmének.

Nagyorrú Kate derringere

(Via: The Vintage News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik