Tudomány

Focipályát akartak építeni, bronzkori fegyvereket talátak

Egy skóciai építkezésen került elő a felbecsülhetetlen értékű leletegyüttes. A két futballpálya tervezett helyén a szakértők számtalan bronzkori fegyvert találtak, így egy kardot és egy arannyal díszített lándzsahegyet is.

A szakértők szerint a bronzkori kerek ház melletti gödörből előkerült fegyverek valamikor a Krisztus előtti 10-8. században készültek. Az ásatások során a régészek további 12 bronzkori épületet, illetve egy jóval korábbi, újkőkori építményt is azonosítottak.

Ronan Toolis, a feltárásokon dolgozó cég, a GUARD Archaeology kereskedelmi igazgatója szerint nem is volt igazi nyoma a környék régészeti jelentőségének.

A történet azzal kezdődött, hogy az angusi tanácsi kerület úgy döntött, két új futballpályát építtet Carnoustie számára. A bevett gyakorlatnak megfelelően a szakértők előzetes régészeti feltárásokat végeztek, melynek során gödrök és cölöpök nyomait vették észre a talajban. Ahogy a kutatók megtisztították ezeket, aranyos csillogásra lettek figyelmesek a földben.

A felfedezés után a kutatók egy nagyjából 80 kilogrammos, leletekkel teli darabot vágtak ki a talajból. Ezt elszállították a GUARD Archaeology laborjába, ahol aztán egy héten át tartott a minta elemzése.

A tömbben egy aranyozott bronz lándzsahegyet, egy ón és ólom alapú gombbal ellátott kardot, egy kardhüvely fém részeit és egy bronz tűt is megtaláltak.

Toolis szerint korábban nagyon kevés ilyen lándzsafejet sikerült felfedezni, Skóciában eddig mindössze egyetlen arannyal díszített darab került elő, még 1963-ban.

Aranyozott lándzsahegy Kép: Guard Archaeology Ltd.

Az új leletek nem csupán a fémtárgyak miatt érdekesek, hanem azért is, mert a gödörben szerves anyagokat is azonosítottak, így a lándzsát borító prémes bőrt, a hüvely fa részének töredékeit, illetve textilek mikroszkopikus maradványait. A jövőben ezeket mind felhasználhatják majd a szénizotópos kormeghatározáshoz.

A szakértők a fémek összetételét is elemezni fogják, hogy megtudják, honnan származnak a nyersanyagok. Mivel az ón, az ólom és az arany nem található meg a környéken, ezek minden bizonnyal kereskedelem útján kerültek a területre.

Magától értetődően cserélgették az anyagaikat

– állapította meg Toolis.

Bár a környéken 12 bronzkori házat is azonosítottak, egyelőre nem tudni, hogy települést alkottak-e? A bronzkori épületek többsége egyedülálló, így nagy szenzáció lenne egy új falu felfedezése.

Ami magukat a fegyvereket illeti, Toolis szerint mindet használták, a kardon sérülésnyomokat, a lándzsafejen pedig átalakítások jelét fedezték fel – eszerint a hegyet eltérő vastagságú fanyelekre is felerősítették. Hogy a fegyvereket miért temették el, egyelőre kérdéses, mivel a korszakban az efféle gyűjteményeket általában áldozati tárgyként folyókba vagy mocsarakba helyezték.

A kerek ház, amely mellett a fegyvereket is megtalálták, egy ősibb, újkőkorszaki struktúrára épült fel. Toolis szerint az építmény fából emelt csarnoka korához képest hatalmas volt.

A kutatók következő célja az lesz, hogy felmérjék, hogyan alakult a terület története. Nem lehetetlen, hogy a környéken a kőkortól a bronzkorig folyamatosan laktak emberek.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik