Tudomány

Ez itt egy Pristimantis attenboroughi

Először neveztek el kétéltűt David Attenborough-ról: az ismert természettudós nevét egy Peruban talált apró béka kapta.

Az állat tudományos neve a filmes után a Pristimantis attenboroughi lett – közölték amerikai kutatók a ZooKeys című tudományos lapban. A kétéltűt a köznyelvben Attenborough gumibékájának hívják.

A faj elnevezésével Sir David Frederick Attenborough előtt tisztelegnek a vadon élő állatok, különösen a kétéltűek dokumentálásáért és azért, hogy felhívta a figyelmet a természetvédelem fontosságára – írják a fajt bemutató tanulmány szerzői.

Edgar Lehr, az Illinoisi Wesleyan Egyetem kutatója és Rudolf von May, a Michigani Egyetem szakértője az apró békát a perui Andokban lévő Pui Pui vadvédelmi területen fedezte fel.

A Pristimantis attenboroughi 23 milliméteresre nő meg, 3400-3900 méteres magasságokban él. Változatos színű, a sötétszürkétől a vörösesbarnán át a barnás olívazöldig több színben előfordul. A veszélyeztetett fajok vöröslistáján jelenleg a csak a “potenciálisan veszélyeztetett” kategóriába sorolják a vadvédelmi terület miatt. Egyébként létét valószínűleg a régió többi fajához hasonlóan veszélyeztetnék a gombás fertőzések, a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az ember okozta erdőtüzek.

A 90 éves David Attenborough-ról számos állat- és növényfajt neveztek már el. Februárban az Attenborougharion rubicundus névre kereszteltek egy apró csigafajt, amelyre Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánia esőerdeinek egy kis, mindössze 80 négyzetkilométeres területén bukkantak kutatók. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik