Tudomány

Elveszett civilizáció nyomára bukkantak Szudánban

Régészek egy csoportja ősi templomok romjaira bukkant Szudán területén. Az építmények igen egyediek, ugyanis kör alapúak. A szakértők bíznak benne, hogy a felfedezésnek köszönhetően módosulhat az Afrika történelméről alkotott tudományos kép.

A furcsa templomokat Charles Bonnet, egy veterán svájci régész találta meg még tavaly. A szakember úgy gondolja, az épületek teljesen egyediek, eddig nem fedeztek fel hasonló szerkezeteket Közép-Afrikában vagy a Nílus völgyében.

A kerek és ovális templomok a jelek szerint a Krisztus előtti 20-15. századból származnak. Az építmények a fontos ókori lelőhely, Kerma közelében találhatóak, Szudán nyugati részén. Egészen pontosan a romvárostól alig néhány száz méterre fedezték fel őket a Dogi Gel – azaz a Vörös-domb – nevű helyen. A környéken Bonnet kollégáival évtizedek óta folytat ásatásokat.

Bár Kerma templomai általában szögletes alapúak, az újonnan azonosított építmények kerekek. A szakértők szerint eddig még nem találtak hasonló szerkezetű templomokat.

Afrika múltja mindig is titokzatos volt. Az új leletek talán segítenek jobban megérteni a kontinens történetét. Az itt felfedezett hatalmas komplexumok ugyanis sokban eltérnek a régió korabeli két másik nagy építő népének, az egyiptomiak és a núbiaiak stílusától.

Senki sem ismeri ezt a fajta építészetet… Teljesen új

– állapította meg Bonnet. A kutató hozzátette, a stílusnak nincsenek gyökerei Afrikában.

Bonnet nagyjából 50 éven át dolgozott szudáni lelőhelyeken, és sokat tett azért, hogy elfogadják azt a ma már általános elméletet, mely szerint a núbiai kultúra teljesen független volt az egyiptomitól. A szakértő a Kerma Királyság, egy Krisztus előtt 2500-tól 1500-ig virágzó állam nyomait elemezte. Korábban a tudósok úgy hitték, hogy a Nílustól nem messze elterülő kultúra az Egyiptomi Birodalom csatlósa volt, Bonnet és kollégái azonban az évek során rájöttek, hogy a királyság teljesen elkülönülve fejlődött.

Az új leletek azonosítása óta a szakértő úgy gondolja, ennél is bonyolultabb lehetett a történet. A régész kutatócsapatával ugyanis erődítmények nyomait is felfedezte Dogi Gel közelében.

Bonnet szerint a régiót egy koalíció, a Kerma Királyságot, a dárfúri és a közép-szudáni népeket tömörítő szövetség védhette. A csoport ellenfele a kereskedelmi befolyásért küzdő Egyiptom volt, mellyel gyakran kerülhettek összetűzésbe.

A kutató hozzátette, egyelőre nem érti, hogy az egyiptomiak, akik végül meghódították Núbiát, mégis miért őrizték meg az idegen nép kerek templomait.

Nem lehetetlen, hogy a Nílus-völgyben további elveszett civilizációk várnak felfedezésre. Bonnet szerint Szudánban az elmúlt években a régészet egy speciális ága kezdett el kibontakozni, amely idővel akár olyan jellegzetessé is válhat, mint az egyiptológia.

(Kiemelt képünkön Kerma központi temploma, a nyugati deffufa látható.)

(Inquisitr)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik