Tudomány

A csonthéjas magvak a természet csodagyógyszerei

A Jénai Friedrich Schiller Egyetem kutatói jó hírrel szolgálhatnak a csonthéjas magvak rajongóinak. Új kutatásuk szerint ugyanis a diófélék fogyasztása gátolja a rákos sejtek növekedését.
Korábban a témában:

Wiebke Schlörmann, az egyetem kutatója szerint régóta ismert tény, hogy a diófélék tele vannak olyan anyagokkal, melyek hasznosak a szívnek és a keringésnek, és csökkentik a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázatát. Sőt, egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a termések elfogyasztása a vastagbélrák ellen is véd.

Amit egészen mostanáig nem ismertünk részleteiben, az az, hogy min is alapulnak a diófélék ezen védőhatásai

 – tette hozzá a szakértő. Schlörmann kollégáival ezért a kutatásukban a termések hatásainak molekuláris folyamatait kezdték el elemezni.

Az új tanulmány szerint a csonthéjas magvak elsősorban azért védik a szervezetet, mert segítik aktiválni a test saját védekező mechanizmusát, amely méregteleníti a reaktív oxigénmolekulákat. Az efféle szabad gyökök – melyek ultraibolya sugárzással, bizonyos ételek vagy vegyi anyagok lebontásával jönnek létre – DNS-károsodást okozhatnak, ez pedig a rák kialakulásához vezethet.

Schlörmann szerint a szervezetben rengeteg olyan védelmi mechanizmus van, amely a reaktív oxigéngyököket próbálja lebontani. Az új kutatás bemutatta, hogy ezek a folyamatok a diófélék elfogyasztásával stimulálhatóak.

A szakértők öt különböző típusú termést elemeztek: a makadámiát, a mogyorót, a diót, valamint a mandulát és a pisztáciát. A dióféléket kémiai laborban, mesterséges körülmények közt “emésztették meg”, a bontás után visszamaradt anyagokat később sejtvonalakon elemezték.

Az analízis kimutatta, hogy a felszabaduló összetevők növelték a kataláz és a szuperoxid-dizmutáz nevű védő enzimek aktivitását. Sőt, a csonthéjas magvak alkalmazása a programozott sejthalál folyamatát is felgyorsította a rákos sejtekben.

Michael Glei, az új tanulmány vezető szerzője szerint a hatást minden vizsgált diófélénél sikerült kimutatni. A kutatók következő célja az, hogy megfigyeljék, a pörkölés csökkenti-e a termések anyagainak hatékonyságát. Mivel az érintett gyümölcsök többségét nem csak nyersen fogyasztják, az újabb elemzés egy új diéta alapja is lehet.

(Friedrich-Schiller-University Jena)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Creative Worker. Listen Music. Working. Ideas. Light Bulb. Glasses. Laptop. Comfortable. Project. Sit. Brainstorm. Young Guy. Businessman. Work. Office. Businesspeople. Workplace. Inspiration.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.