Tudomány
Mécses (mécses, )

Meghalt Ádám Magda történész

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 02. 02. 12:06

Életének 92. évében hunyt el a trianoni békeszerződés és a két világháború közötti nemzetközi kapcsolatok kutatója.

Ádám Magda 1925-ben született Turjaremetén, az akkor Csehszlovákiához tartozó Kárpátalján. Január 27-én halt meg budapesti otthonában. Tudományos pályáját a két világháború közötti nemzetközi kapcsolatok történetének szentelte. Kulcsszerepet vállalt a trianoni békeszerződés okainak feltárásában, kutatása fókuszában a kisantant és Magyarország kapcsolatai, Németország, Franciaország és Anglia közép-európai politikája állt.

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának (MTA BTK) méltatása szerint Ádám Magda munkássága fontos szerepet játszott a Horthy-korszak külpolitikájának ideológiamentes, reális alapokon nyugvó átértékelésében. Kimutatta, hogy Magyarország sorsa a két világháború között végső soron a hatalmi politika függvénye volt, ugyanakkor rámutatott a regionális együttműködés fontosságára.

Munkássága fontos mondandója, hogy térségünk kis országainak együttműködését a fenyegető nagyhatalmi érdekek ellen nemcsak és talán nem is elsősorban a magyar revizionizmus, hanem a szomszédos államok sokszor irracionális magyarellenessége gátolta. Ádám Magda mindig azt hangoztatta, hogy térségünk kisállamai csak az együttműködés révén képviselhetik sikeresen érdekeiket a nemzetközi politikában. Ennek előfeltétele pedig az ellentétek kölcsönösen elfogadható megoldása, ideértve a nemzeti kisebbségek.

Az MTA BTK hangsúlyozta:

Ádám Magda halála a magyar történettudomány pótolhatatlan vesztesége.

Ádám Magda nevéhez igen jelentős forráskiadási tevékenység fűződik: részt vett a Diplomáciai Iratok Magyarország külpolitikájához sorozat szerkesztésében; az ötkötetes Documents diplomatiques francais sur l’Histoire du Bassin des Carpates sorozat főszerkesztője, valamint – Ormos Máriával – a Francia diplomáciai iratok a Kárpát-medence történetéről sorozat szerkesztője volt.

Fontosabb tanulmánykötetei, monográfiái: Magyarország és a Kisantant a 30-as években (1968); Richtung Selbstvernichtung. Die Kleine Entente 1920-1938 (1988); A Kisantant és Európa (1989); The Versailles System and Central Europe (2003); Ki volt valójában Edvard Benes (2009), Nagyhatalmak szorításában. Az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai a két világháború között (2014).

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar címzetes egyetemi tanára 1988-tól az oxfordi St. Hilda’s College tiszteletbeli tagja, 1987/1988-ban a tekintélyes washingtoni székhelyű Woodrow Wilson Center vendégprofesszora volt. 2003-ban az MTA elnöksége Akadémiai Díjjal tüntette ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.