Tudomány

Tényleg hasznos a mandulaműtét?

sebeszet(430x286)(1).jpg (sebészet)
sebeszet(430x286)(1).jpg (sebészet)
Egy új kutatás szerint a mandula gyermekkori eltávolítása bizonyos esetekben csak rövid távon csökkenti a torokfertőzések számát.

A Vanderbilt Egyetem kutatói új tanulmánysorozatukban azt mutatják be, hogy milyen hatással van a gyerekkorban elvégzett mandulaműtét az enyhe alvásfüggő légzészavarokban (SDB) illetve a rendszeresen visszatérő torokfertőzésben szenvedő fiatalokra. A publikációk arra mutatnak rá, hogy új kutatásokra lesz szükség a beavatkozások hosszú távú hatásának feltérképezésére.

A szakértők szisztematikus áttekintésükben nagyjából 10 000 mandulaműtét-hatékonyságot felmérő tanulmányt elemeztek – a publikációk többsége véletlenszerű kontrollvizsgálatok után született. David Francis, a Vanderbilt fül-orr gégésze szerint ez volt minden idők legátfogóbb mandulaműtét-irodalom elemzése. Kutatásuk során a gyakori eljárás több ismert és ismeretlen tulajdonságát sikerült feltérképezni.

Egyik vizsgálatukban a szakértők mandulaműtéten átesett, illetve a figyelmes várakozás (WAW) stratégiával kezelt gyerekek betegségeinek arányát és életminőségét hasonlították össze. A WAW-csoportba olyan páciensek tartoztak, akiknek mandulaműtétét nem hajtották végre, mivel a betegségük alakulásának megfigyelésekor az orvosok arra jutottak, nincs szükség a beavatkozásra.

Az elemzések kimutatták, hogy a mandulaműtét utáni első évben a fiatalok kevesebbszer hiányoztak az iskolából, ritkábban jelentkezett náluk torokfertőzés és kisebb gyakorisággal panaszkodtak torokfájdalomra. A beavatkozás pozitív hatásai azonban idővel elmúltak.

Egy másik kutatásban Francis csapata azt vizsgálta, hogy a műtét milyen hatással van az SDB-ben szenvedő gyerekekre. Az elemzés kimutatta, hogy az ő esetükben a beavatkozás valóban segített az alvászavarok leküzdésében.

Egy harmadik tanulmány a mandulaműtétek kockázataival – elsősorban a vérzéssel – foglalkozott. Francis szerint a kutatás alapján az operáció technikájától függetlenül a páciensek kevesebb mint 4 százaléka panaszkodott később vérzésre, és nem egészen 1 százalékuknál volt szükség újabb beavatkozásra.

Gyakori műtét, mégsem tudunk róla eleget

A vizsgálatsorozatban résztvevő kutatók elismerték, felméréseiknek megvannak a maguk korlátai. Siva Chinnadurai, az elemzésekben közreműködő szakember szerint metaanalízisük épp annyira jó minőségű, amennyire az általuk felhasznál korábbi publikációk.

Francis hozzátette, komoly nehézséget okoz a műtétek hosszú távú hatásának felmérése, mivel az orvosok egy idő után nem követik nyomon a fiatalok állapotát. A szakember szerint az is problémás, hogy az általuk vizsgált tanulmányokban az egyes tényezők – például a torokfertőzések – nem minden esetben voltak következetesen definiálva.

A kutató ennek ellenére reméli, hogy eredményeikkel hozzájárulhatnak a mandulaműtét irányelvének újragondolásához.

A Vanderbilt kutatói szerint a beavatkozást illető döntést a fiatal páciensek családtagjainak és kezelőorvosának közösen kell meghoznia, mérlegelve az előnyöket és kockázatokat.

Francis hozzátette, a gyermekek esetében fontos lenne, hogy az egészségügyi dolgozók alaposan tájékoztassák a rokonokat az összes olyan tényezőről, amely befolyásolhatja a beavatkozás sikerét, ahogy arról is, hogy magának a mandula betegségének mekkora szerepe van a gyermek aktuális állapotában.

(Via: Newswise)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik