Tudomány

A Csillagok háborúja egyik karakteréről nevezték el az új gibbonfajt

A Csillagok háborúja világában viszonylag gyakran tűnnek fel szőrös lények - gondoljunk csak mindenki kedvenceire, az evokokra. Éppen ezért elsőre talán nem is olyan meglepő, hogy az új majomfajt a történet egyik figurájáról nevezték el. Az már sokkal inkább, hogy pontosan melyik karakterről.

A Dél-Kínában, Gaoligong hegyeiben felfedezett új faj tudományos neve Hoolock tianxing lett – a kínai eredetű kifejezés a menny mozgására utal. Mivel a gibbont leíró kutatócsoport tagjai nagy rajongói a Csillagok háborújának, a faj becenevet is kapott:

Skywalker hulok gibbon.

Mark Hamill, a névadó karaktert megformáló színész maga is kommentálta a megtiszteltetést egy tweetben:

A felfedezés azonban nem csupán a színész, de a rajongók érdeklődését is felkeltette, ennek köszönhetően számtalan remek tweet született. A következő például magyarázatot adhat arra, miért épp Luke nevét kapta az új jövevény:


Éppen csak felfedezték, de máris bajban van

Bár a gibbonfélék Mianmar, India, Kína és Banglades számtalan pontján megtalálhatóak, a szakértők szerint az új faj mégis igen különleges.

Az American Journal of Primatology-ban megjelent tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy több kicsi, de annál jelentősebb különbség van az új gibbon és az eddig ismertek közt. Míg a többi hulok gibbon szemöldöke és szakálla is fehér szokott lenni, addig a Skywalker gibbon szőrzete ezeken a területeken kifejezetten sötét. A majom hívóéneke is egészen más, mint a korábban leírt gibbonféléké.

A Fan Pengfei, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa által vezetett kutatócsapat a majom mitokondriális DNS-ét, fogát és koponyáját elemezte, ennek köszönhetően sikerült megállapítani, hogy a H. tianxing egy egészen új faj. A felfedezéssel a szakértőknek egy igen szomorú, de szükséges döntést is meg kellett hoznia:

indítványozták a Természetvédelmi Világszövetségnél az új állat veszélyeztetetté nyilvánítását.

Dr. Samuel Turvey, a Londoni Zoológiai Társaság kutatója szerint a fajt – sok más délkelet-ázsiai kistestű majomhoz hasonlóan – súlyosan fenyegeti az élőhely zsugorodása és a vadászat. A szakértő hozzátette, fokozott figyelemre van szükség ahhoz, hogy megóvjuk Gaoligong egyedi ökoszisztémáját.

Csak remélni tudjuk, hogy a kutatóknak marad elég ideje az új faj megismerésére.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik