Tudomány

Új módszert találtak az Alzheimer gyógyítására

Nem tabletta vagy injekció lehet az agy megmentésének kulcsa, hanem a fények, mégpedig a villogók.

A villogó LED-fények alkalmasak lehetnek az Alzheimer kezelésére, legalábbis az derült ki abból a beszámolóból, amit kutatók egy csoportja végzett egereken, 40 MHz-es frekvenciát használva. A tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a a betegség korai szakaszában egyórás ledes terápiával már mérhetően csökkenthető az agyban a béta-amiloid fehérje szintje, illetve előrehaladott szakaszban egyhetes kezeléssel drasztikusan csökken a mennyisége.

A béta-amiloid ugyanis a jelenlegi kutatások szerint az Alzheimer-kór egyik (ha nem egyenesen a) legfontosabb okozója. Felhalmozódása plakkokat alkot, melyek kóros esetben gátolhatják az agyműködést. A villódzó fények gamma oszcillációval stimulálhatnak, segítve a mikrogliáknak nevezett immunsejtek kialakulását, melyek viszont sikerrel takaríthatják ki az amiloidokat, visszaalakítva őket a plakkok ellen harcoló immunsejtekké.

Hosszú még az út

Habár mindez elég ígéretesnek tűnik, a csapat még mindig azt kutatja, hogy vajon embereken is hatásos lehet-e a kezelés, ehhez viszont rengeteg kiegészítő vizsgálat szükséges, így többek között azt is ki kell deríteni, hogy milyen hosszú kezelés szükséges a megfelelő hatáshoz. Erre főleg azért van szükség, mert az egereknél a kezdeti szakaszban is csupán 24 óra erejéig lehetett csökkenteni az amiloidszintet.

Arra is választ kell találni, hogy milyen technikával távolíthatóak el azok a plakkok, melyek a betegségben szenvedő emberben már viselkedésváltozást idéztek elő, vagyis röviden összefoglalva azt lehet mondani, hogy bár a vizsgálatok ígéretesek, de még nagyon sok időt vesz igénybe, mire kiderül, hogy embergyógyászatban alkalmazható-e az eljárás.

Ám mivel a neurodegeneratív betegség jelenleg nem gyógyítható, így minden olyan lehetséges megoldást figyelembe kell venni, ami bármiféle pozitív hatással kecsegtethet.

Forrás: Engadget via MIT News

Ajánlott videó

Olvasói sztorik