Tudomány

Kozmetikai tesztekhez növeszt emberi bőrt egy amerikai cég

24.hu
24.hu

2017. 01. 02. 19:01

A bostoni székhelyű MatTek olyan laboratóriumban létrehozott emberi bőrmintákat készít, melyek kozmetikumok, háztartási tisztítószerek és hasonló termékek tesztelésére alkalmasak. A biztonságos és hatékony módszernek köszönhetően lehetőség nyílik az állatkísérletek elkerülésére.
Korábban a témában:

A termékek tesztelésével foglalkozó szervezetek általában állatokon próbálják ki az új anyagokat. A laboratóriumban tenyésztett bőr használatával azonban sokkal pontosabb eredmények születhetnek, így a szegény nyulak megúszhatják a borotválást és a kísérletezést.

Maguk a bőrdarabok nagyjából egyötöd milliméter vastagok, kör alakúak, és áttetsző kocsonyára emlékeztetnek. A minták kutatási célokra felajánlott bőrsejtek, azaz kozmetikai eljárásokon és körülmetélésen átesett páciensek sebészeti hulladékának felhasználásával készülnek.

A cég azonban nem csak közvetlenül a klinikáktól, hanem az adományozott sejtek, szövetek és szervek kutatókhoz történő eljuttatásával foglalkozó National Disease Research Interchange-től is kap alapanyagot.

A beérkező adományokból a MatTek minden korosztály, nem és rassz bőrét képes létrehozni – erre szükség is van, hiszen a kozmetikumokat érdemes minél több bőrtípuson kipróbálni. Bár a cég elnöke, Mitch Klausner szerint ezek a minták első ránézésre mind ugyanúgy néznek ki, valójában az egyes bőrdarabok szerkezete más és más.

A sokféleség és az emberi bőr pontosabb szimulációja miatt a módszerrel jóval megbízhatóbb eredmények születhetnek, mint egy állatkísérlettel.

A laboratóriumban létrehozott minták tesztelése során a vizsgált anyaghoz egy egyedi festéket adagolnak, amely elvörösödik, ha a szövetdarab sejtjei élnek. A kísérlet után egy eszköz felméri, hogy mennyi festék maradt, ezzel pedig következtetni lehet arra, hogy a sejtek milyen arányban pusztultak el a teszt alatt – minél több halt el, annál irritatívabb a vizsgált anyag.

Hogy az apró bőrdarabok végül mennyire terjednek el, még kérdéses. Egy biztos, mióta az EU betiltotta az állatkísérleteket, már a teszteket végző csoportoknak is megvan a motivációja az alternatívák megtalálására.

(Metro)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.