Tudomány

Kozmetikai tesztekhez növeszt emberi bőrt egy amerikai cég

24.hu
24.hu

2017. 01. 02. 19:01

A bostoni székhelyű MatTek olyan laboratóriumban létrehozott emberi bőrmintákat készít, melyek kozmetikumok, háztartási tisztítószerek és hasonló termékek tesztelésére alkalmasak. A biztonságos és hatékony módszernek köszönhetően lehetőség nyílik az állatkísérletek elkerülésére.
Korábban a témában:

A termékek tesztelésével foglalkozó szervezetek általában állatokon próbálják ki az új anyagokat. A laboratóriumban tenyésztett bőr használatával azonban sokkal pontosabb eredmények születhetnek, így a szegény nyulak megúszhatják a borotválást és a kísérletezést.

Maguk a bőrdarabok nagyjából egyötöd milliméter vastagok, kör alakúak, és áttetsző kocsonyára emlékeztetnek. A minták kutatási célokra felajánlott bőrsejtek, azaz kozmetikai eljárásokon és körülmetélésen átesett páciensek sebészeti hulladékának felhasználásával készülnek.

A cég azonban nem csak közvetlenül a klinikáktól, hanem az adományozott sejtek, szövetek és szervek kutatókhoz történő eljuttatásával foglalkozó National Disease Research Interchange-től is kap alapanyagot.

A beérkező adományokból a MatTek minden korosztály, nem és rassz bőrét képes létrehozni – erre szükség is van, hiszen a kozmetikumokat érdemes minél több bőrtípuson kipróbálni. Bár a cég elnöke, Mitch Klausner szerint ezek a minták első ránézésre mind ugyanúgy néznek ki, valójában az egyes bőrdarabok szerkezete más és más.

A sokféleség és az emberi bőr pontosabb szimulációja miatt a módszerrel jóval megbízhatóbb eredmények születhetnek, mint egy állatkísérlettel.

A laboratóriumban létrehozott minták tesztelése során a vizsgált anyaghoz egy egyedi festéket adagolnak, amely elvörösödik, ha a szövetdarab sejtjei élnek. A kísérlet után egy eszköz felméri, hogy mennyi festék maradt, ezzel pedig következtetni lehet arra, hogy a sejtek milyen arányban pusztultak el a teszt alatt – minél több halt el, annál irritatívabb a vizsgált anyag.

Hogy az apró bőrdarabok végül mennyire terjednek el, még kérdéses. Egy biztos, mióta az EU betiltotta az állatkísérleteket, már a teszteket végző csoportoknak is megvan a motivációja az alternatívák megtalálására.

(Metro)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.