Nagyvilág
állatkísérletek ellen tiltakozók (állatkísérletek, tiltakozás, )

Az EU-n kívül se tesztelhet európai cég kozmetikumot állatokon

24.hu
24.hu

2016. 09. 21. 14:58

A japán és kínai piacra csak állatokon is tesztelt kozmetikai termékek vihetők be, de az EU-ban nem lehet ilyen tesztet végezni. A friss bírósági döntés értelmében állatokon tesztelt terméket az unióba se lehet behozni.
Korábban a témában:

Az állatokon tesztelt kozmetikumok forgalomba hozatala akkor is megtiltható az Európai Unióban, ha a vizsgálatot az EU területén kívül végezték el aért, hogy lehetővé tegyék a szer harmadik országokban való forgalmazását – döntött szerdán az Európai Unió Bírósága.

Az ügy előzménye, hogy három kozmetikai vállalkozás állatkísérleteket végzett az Európai Unión kívül azért, hogy készítményeiket forgalomba hozhassák

Japánban és Kínában is, ahol csak olyan kozmetikai szerek forgalmazhatók, amik hatásait előzőleg állatokon tesztelték.

A kozmetikai termékekben felhasznált összetevők gyártóit képviselő kereskedelmi szervezet azzal a kérdéssel fordult a bírósághoz, hogy az érintett cégeknek kell-e büntetőjogi következményekkel számolniuk, ha ezen készítményeiket a brit piacon is forgalomba hozzák.

Nem kerülhető meg az EU az állatkísérletekkel

A jogvitában eljáró brit bíróság a luxembourgi uniós törvényszékhez fordult, ami szerdán megállapította, a közösségi jog nem tesz különbséget aszerint, hogy a kozmetikai célú állatkísérleteket hol végezték el.

A vonatkozó uniós rendelet olyan alternatív módszerek alkalmazását kívánja előmozdítani, amik helyettesíthetik az állatkísérleteket. Márpedig e célkitűzés elérését jelentősen veszélyeztetné, ha a tilalmakat meg lehetne kerülni pusztán azzal, hogy az EU-n kívül végzik el ezeket a kísérleteket – közölte a bíróság.

Az Európai Unió területén 2004 óta tilos a kozmetikai termékek állatokon való tesztelése, ami 2009 óta a kozmetikumok összetevőinek esetében sem engedélyezett. 2009 márciusától kezdve az állatokon kikísérletezett összetevőket tartalmazó kozmetikai szerek forgalomba hozatala is tilos az EU-ban.

Az előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi, hogy a tagállamok bíróságai az előttük folyamatban lévő jogvitában a közösségi jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az uniós bíróság elé. Az uniós testület azonban nem dönti el a jogvitát, az a tagállami bíróság feladata marad, hogy az ügyet a luxembourgi ítélet alapján elbírálja. A határozat mindazonáltal a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más tagállami bíróságokat is köti. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.