Tudomány

A mindennapi diszkrimináció alvászavarhoz vezet

24.hu
24.hu

2016. 12. 23. 07:00

A diszkrimináció stresszhez, a stressz alvásproblémákhoz, az alvásproblémák pedig komoly betegségekhez vezetnek.
Korábban a témában:

Sherry Owens, a Nyugat-Virginia Egyetem kutatója és a vizsgálatban résztvevő szakember szerint a hátrányos megkülönböztetés fontos tényező a középkorú felnőttek alvási szokásainak mérésében. Owens kollégáival arra jutott, hogy a diszkrimináció és a krónikus stressz alváshiányhoz vezethet, ez pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Az eredmények összhangban vannak a korábbi kutatásokkal.

A felmérésben 441 középkorú és idősebb ember egészségét és közérzetét vizsgálták meg. A résztvevők átlagéletkora 47 év volt, az adatokat országszerte vették fel. Az alanyok harmada kisebbséginek vallotta magát, összesen 361 személyről állt rendelkezésre teljes információ.

A résztvevők egy héten keresztül viseltek egy eszközt, amely aktivitásukat figyelte. A készülék feladata az volt, hogy felmérje az emberek alvási szokásait – például azt, hogy mennyire volt hatékony a pihenésük, azaz, hogy az ágyban töltött időhöz képest pontosan mennyit aludtak. Az alanyok szubjektív értékelésen is részt vettek, ahol azt jegyezték fel, mennyi problémájuk volt az alvással.

A résztvevőket egy “mindennapi diszkriminációs skála” segítségével is rangsorolták. Ehhez azt kérdezték az alanyoktól, hogy milyen gyakran vannak negatív tapasztalataik másokkal – milyen rendszerességgel udvariatlanok, tiszteletlenek velük, milyen gyakran sértik meg őket.

A hátrányos megkülönböztetésre vonatkozó adatokat végül összefésülték az objektív és a szubjektív alvásértékeléssel. A tárgyi elemzés alapján az alanyok egyharmadának, míg az alanyi szerint felüknek volt problémája a pihenéssel.

A demográfiai és egészségügyi korrekció után kiderült, hogy azok, akik magasabb pontot értek el a mindennapi diszkriminációs skálán, sokkal gyakrabban panaszkodtak kialvatlanságra.

A rendszeres hátrányos megkülönböztetéssel küzdőknél 12 százalékkal volt nagyobb az esély arra, hogy alvási problémáik vannak.

A nem fehér résztvevők átlagosan közel négyszer akkora eséllyel voltak rossz alvók, mint a nem kisebbségiek. A fehér és a nem fehér személyek pihenési zavarai közti különbségeket egyértelműen a diszkrimináció okozta.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az idősebbek és a férfiak szintén kevésbé kipihentek. A kor, a nem, a fizikai és a mentális állapot a hátrányos megkülönböztetés hatásainak csak egy kis hányadát magyarázta meg.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kisebbségek átlagosan több alvászavarral küzdenek, ez pedig növeli a súlyos betegségek kialakulásának, valamint a korai halálnak a kockázatát. Könnyen elképzelhető, hogy a diszkrimináció éppen ezért részben arra is magyarázatot ad, hogy miért van akkora eltérés az Egyesült Államok egyes etnikumainak egészségügyi helyzete közt.

Bár már korábban is felfedezték a megkülönböztetés és az alvási szokások közti összefüggéseket, Owensék elemzése az első, amely objektív és szubjektív szempontokat is figyelembe vett. Az eredményekről beszámoló tanulmányban a szakértők kifejtik, újabb vizsgálatokra lesz szükség az elméletük megerősítésére.

(Via: EurekAlert!)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.