Tudomány

Látványos videón a Föld szén-dioxidban fürdő légköre

Már-már pszichedelikus látványt nyújt a kevergő széndioxid.

A NASA műholdas méréseket használ annak érdekében, hogy szén-dioxid méréseket végezzen, és ha már van egy halom adata, akkor ezekből készített egy háromdimenziós modellel szemléltető videót, mely megmutatja, hogy az üvegházgáz miként mocorog a Föld légkörében.

Az adatok a NASA OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2) nevű műholdjától származnak, melyet 2014-ben lőttek fel, és azóta is a CO2 szintet vizsgálja a különböző régiókban. A videón látható folyamatok egyévnyi gyűjtögetés adatait ölelik fel, melyeket 2014 szeptemberétől 2015 szeptemberéig szerzett be a műhold, és a NASA ezeket kombinálta az adott időszakra vonatkozó időjárási modellekkel, végeredményként pedig megszületett az alábbi videó:

Szív, sűrít, gyújt, kipufog

A szén-dioxid hatalmas mennyiségben kerül a légkörbe az elégetett fosszilis üzemanyagokból, és meglehetősen gyorsan melegíti azt. Kutatók szerint az emberi kibocsátás ötven százaléka az atmoszférában kerül, 25 százalék abszorbeálódik az óceánban, és 25 százalék a növényzetben, és jelenleg azt próbálják meg kitalálni, hogy az ökoszisztéma mennyit köt meg.

Az, hogy a szén-dioxid mozgását 3D ábrán láthatjuk, hatalmas segítség a klímakutatók számára, mert így több fontos kérdésre is választ kaphatnak.

Igyekszünk olyan eszközöket létrehozni, melyekkel pontos képet kapunk arról, hogy mi történik a légkörben. Még mindig hosszú út áll előttünk, de ez egy nagyon fontos és szükséges lépés ahhoz, hogy megértsük a szén-dioxid láncot

– mondta Lesley Ott, szén-ciklus tudós. Nekünk, hétköznapi halandóknak talán nem mond annyit az, amit a filmen látunk, de még így is lenyűgöző, ahogy áramlik a gáz a légkörben.

Forrás: TheVerge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik