Tudomány

2016 lesz az eddig feljegyzett legforróbb év

De persze nincs itt semmilyen globális felmelegedés. Csak épp egyre melegebb van. Globálisan.

Mondjuk a dolog nem érhet felkészületlenül senkit, aki nagyjából hónapról hónapra olvassa a híreinket, miszerint például nyáron megvolt minden idők legforróbb júniusa, aztán augusztusa is, de igazából mindegyik hónapról írhatnánk egy ilyet.

A Meteorológiai Világszövetség (World Meteorological Organization, WMO) által kiadott előzetes jelentés szerint már most biztosan állítható, hogy 2016 lehet az eddig feljegyzett legmelegebb év. A világ különféle tájain sorra dőltek meg a már 2015-ben is kifejezetten gyakori melegrekordok, és az előzetes statisztikák szerint az idei év átlagos középhőmérséklete 1,2 Celsius fokkal magasabb az iparosodás előtti átlagnál.

hoseg-rekord-2016-002

A januártól szeptemberig mért adatok alapján a 2016-os átlagérték 0,88 fokkal van az 1961 és 1990 közötti átlag fölött (ez egyébként 14 Celsius fok világszinten). Az idei év máris elég durva rekordokkal nyitott a 2015-ből átnyúló El Niño következményeképpen. Októberre egyébként mostanában összesítik az adatokat, és egyelőre úgy tűnik, a középső őszi hónap is hozza a kötelező rekordot.

A globális felmelegedésben kétkedőknek csak egy gyors számadat:

A feljegyzett 17 legmelegebb évből 16 már az ezredforduló utánra esik (az egyetlen előző évezredre eső rekorder év 1998 volt).

A hosszabb távú előrejelzések szintén nem túl biztatóak. Az üvegházhatásért felelős főbb gázok mennyisége a légkörben szintén új rekordot döntött, és a sarki jégsapka területének csökkenése is eddig nem látott szinten teljesített, ráadásul kifejezetten aggasztóan alacsony a jéggel borított terület nagysága az októberi újrafagyási periódus kezdetén.

A felmelegedés olyan extrém időjárási jelenségekkel is járt, amelyek komoly társadalmi és gazdasági károkkal is játtak. Az El Niño elvonulása után alig fél évvel a Matthew hurrikán okozott óriási pusztítást a Karib-tenger térségében, szinte legyalulva többek között Haiti szigetét.

A hőmérséklet növekedése persze sokkal jobban lemérhető, ha nem az átlagot nézzük, egyes helyeken kifejezetten riasztóak az adatok. Az orosz sarkvidéki területeken akár 6-7 fokkal melegebb volt idén, mint a sokéves átlag. Épp az ilyen “forró zónák” miatt alakul ki egyre több extrém időjárási esemény, ami további katasztrófákhoz vezet.

A WMO 2017 elején adja ki legfrissebb statisztikáit és előrejelzéseit, de az előzetes adatok alapján 2017-től sem várható nagy változás, legalábbis kedvezőbb irányban. Hacsak nem teszünk valamit ellene – mármint mindannyian, Trumptól Putyinig, John Smith amerikai farmertől Kovács Béla autókereskedőig. Persze bízhatunk a Párizsi Klímamegállapodás sikerében is, és abban, hogy Donald Trump nem váltja be azokat a félelmeket, hogy minden klímaügyi egyezményt felrúg, miután többek között köztudott róla, hogy szerinte ez az egész globális felmelegedés dolog egy nagy humbug.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik