Tudomány

A fiatal vér mégsem fordítja vissza az öregedést

Most kiderült, hogy nincs értelme elkezdeni fiatalok vérét inni.

Sokak számára népszerű vélekedés az, hogy a fiatal vér gátat szabhat az öregedésnek, mi több, megfordíthatja a folyamatot. Egy új tanulmány azonban rámutat, hogy mindez csak fikció, és egy halom olyan faktor van, ami kizárja, hogy ifjak vérétől bárki fiatalabbá válhatna, ugyanakkor mégsem teljesen reménytelen a dolog.

A Nature Communications-ben megjelent, UC Berkeley által közölt tanulmány szerint az egereken végzett kísérletek nem támasztják alá a hipotézist, habár az tény, hogy az öregebb szervezetben lévő vér bizonyos vonatkozásokban felelős az öregedésért.
Mindemellett el kell mondani, hogy a fiatal vér önmagában nem szolgál mágixus elixírként, de bizonyos feltételek mellett kedvező hatása lehet.

11 éve történt

Az elmélet gyökerei 2005-be nyúlnak vissza, amikor az UC Berkeley biomérnöke, Irina Conboy felfedezte, hogy amikor idősebb és fiatalabb egerek vérét cserélték, a szövetek hajlamosak voltak fiatalodni, ám azt senki nem tudta megmagyarázni, hogy mindez miért történik. Ennek következtében a legvadabb találgatások láttak napvilágot, ami többek között a sajtónak is köszönhető, és a vége az lett, hogy elterjedt egy olyan hipotézis, miszerint a fiatal vér önmagában elég ahhoz, hogy járókeretes öregemberből erőtől duzzadó fiatal váljék.

Conboy azt nyilatkozta a Gizmodónak, hogy elég komoly problémát okoz, hogy nincs egyértelmű bizonyítéka annak, miszerint a régi vér eltávolítása hozzájárul az öregedési folyamatok befolyásolásához, és még a 2005-ös tanulmány is csak azt mutatja, hogy talán nincs kőbe vésve az öregedés. De arra sem utal semmi egyértelműen, hogy a fiatal vér valaha is használható lesz a folyamat megállítására, vagy visszafordítására. A 2005-ös kísérlet nem volt elég pontos, így rengeteg olyan faktort nem lehetett nyomon követni, melyekből konkrétabb következtetésekre tudtak volna jutni.

blood

Két egér, közös szervek

2005-ben meglehetősen hátborzongató technikát használtak, melynek során a két állat keringési rendszerét csatlakoztatták, ám így nem csupán a véráram lett közös, hanem a szervek használata is, tehát az idősebb egér élvezte a fiatalabb tüdő, vese, szív, máj, immunrendszer, stb, előnyeit is. Ugyanakkor a fiatalabbnak el kellett viselnie az öregebb hátrányait, de valójában egyik verziót sem lehetett kellő alapossággal dokumentálni.

Conboy azonban nem nyugodott, és kollégáival kidolgozott egy olyan új technikát, hogy az egérkékben úgy lehessen vért cserélni, hogy közben ne kerüljenek annyira szoros kapcsolatba, mint 11 éve, tehát a belső szervek nem játszanak szerepet a folyamatban. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kutatók pontosabb méréseket tudnak végrehajtani, és az már most kiderült, hogy
50:50 százalékos vércserénél az öregebb egereknél javult az izom-és szöveti regeneráció, valamint csökkent a zsírfelhalmozódás a májban, ugyanakkor a fiatalabbakban lassult a tanulási folyamatok sebessége, csökkent a gyorsaság és romlott a koordináció.

És a lényeg

A vércsere agyra gyakorolt hatásai rendkívül tanulságosak voltak, mert az öregebb egerekben nem lehetett tapasztalni szignifikáns javulást a neuron őssejteknek, ám a fiatal jószágoknál az öreg vér lefelezte az agyi sejtek fejlődésének sebességét.

A fiatal vér semmilyen körülmények között nem javította az agyi neurogenezist a kísérleteinkben

– mondta Convoy, aki szerint a fiatal vér javíthatja az izmok regenerációját és a máj funkcióját, de arra kicsi az esély, hogy bárki is megfiatalodjon ezzel a módszerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik