Tudomány

Teleszórja műholdakkal az eget a SpaceX

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 11. 21. 13:01

Elon Musk sokak szemében olyan, mint a Vasember: a milliárdos nem elégszik meg azzal, hogy milliárdos, de folyamatosan olyan új technológiákon dolgozik, amivel megreformál bizonyos üzletágakat. Mármint nem csak úgy ráncfelvarrás szinten, hanem konkrétan a gödörbe rúgva az addigi módszereket, és valóra váltva valamit, ami addig csak sci-fi filmekben létezett.

Az elektromos, majd az önvezető autók után a SpaceX programmal egy jó ideje az űr meghódítása is a tervei között szerepel, ezért már nem csak az autógyártóknak van a bögyében, hanem az űrjárműveket fejlesztőknek és a különféle állami űrprogramoknak is. Hamarosan az internet-szolgáltatók is utálni fogják, az internetezők pedig imádni.

Legújabb tervük szerint ugyanis egy olyan műhold-rendszert telepítenének szépen elosztva a Föld köré, amely szélessávú internetet szór a felszínre. De mondjuk még érzékletesebben:

az űrből szélessávú netet kap a Föld teljes területe.

A vállalkozás nem kicsi, ez a 4425 műhold nagyjából háromszor annyi, mint ahány szerkezet jelenleg kering a Föld körül (egy hivatalos lista szerint most épp 1419 műhold pittyeg odafent a GPS jeladóktól a műsorszórókon át a titkosakig). Az amerikai hírközlési hivatalhoz (FCC) eljuttatott dokumentáció alapján a körülbelül 386 kilós egységek 5-7 éven keresztül működnének, és a Nemzetközi Űrállomásnál nagyjából háromszor magasabb pályán keringenének a bolygó körül (az ISS 430 kilométerre van a felszíntől, Musk műholdjai 1150-1300 kilométerre kerülnének).

A többfázisú megvalósítás első szakaszában 800 műholddal lefednék az Egyesült Államok teljes területét, de egy közel öt éves időtartam alatt az összes műhold a helyére kerülne, ezután pedig már csak a meghibásodott, vagy kiöregedő egységeket kellene bizonyos időközönként cserélni, ami nem hatna ki a szolgáltatás egészének elérhetőségére.

Ha a teljes rendszer működésbe lép, a tervek szerint a Föld minden táján 1 gigabites sávszélességű internet-elérést biztosítana bárkinek, ráadásul a vállalat szerint a jelenlegi szolgáltatásokhoz képest olcsóbban. Jó kérdés persze, mit szl ehhez a Facebook és a Google, akik szintén különféle alternatív internetszolgáltatási módszereken dolgoznak (a Facebook ballonokkal és a légkör legfelső rétegeiben lebegő drónokkal kísérletezik, míg a Google teljes városokat lefedő optikai gigahálózatokat épít). És persze mi lesz a sorsa az olyan, országok szintjén nagy, de a SpaceX hálózatához képest apró szolgáltatóknak, akiknek a segítségével mi is írjuk ezt a cikket, és az olvasóink pedig nézik. Na, erre írtuk, hogy jó páran most megint nem szeretik Elon Muskot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.