Tudomány

Teleszórja műholdakkal az eget a SpaceX

Elon Musk sokak szemében olyan, mint a Vasember: a milliárdos nem elégszik meg azzal, hogy milliárdos, de folyamatosan olyan új technológiákon dolgozik, amivel megreformál bizonyos üzletágakat. Mármint nem csak úgy ráncfelvarrás szinten, hanem konkrétan a gödörbe rúgva az addigi módszereket, és valóra váltva valamit, ami addig csak sci-fi filmekben létezett.

Az elektromos, majd az önvezető autók után a SpaceX programmal egy jó ideje az űr meghódítása is a tervei között szerepel, ezért már nem csak az autógyártóknak van a bögyében, hanem az űrjárműveket fejlesztőknek és a különféle állami űrprogramoknak is. Hamarosan az internet-szolgáltatók is utálni fogják, az internetezők pedig imádni.

Legújabb tervük szerint ugyanis egy olyan műhold-rendszert telepítenének szépen elosztva a Föld köré, amely szélessávú internetet szór a felszínre. De mondjuk még érzékletesebben:

az űrből szélessávú netet kap a Föld teljes területe.

A vállalkozás nem kicsi, ez a 4425 műhold nagyjából háromszor annyi, mint ahány szerkezet jelenleg kering a Föld körül (egy hivatalos lista szerint most épp 1419 műhold pittyeg odafent a GPS jeladóktól a műsorszórókon át a titkosakig). Az amerikai hírközlési hivatalhoz (FCC) eljuttatott dokumentáció alapján a körülbelül 386 kilós egységek 5-7 éven keresztül működnének, és a Nemzetközi Űrállomásnál nagyjából háromszor magasabb pályán keringenének a bolygó körül (az ISS 430 kilométerre van a felszíntől, Musk műholdjai 1150-1300 kilométerre kerülnének).

spacex-muhold-02

A többfázisú megvalósítás első szakaszában 800 műholddal lefednék az Egyesült Államok teljes területét, de egy közel öt éves időtartam alatt az összes műhold a helyére kerülne, ezután pedig már csak a meghibásodott, vagy kiöregedő egységeket kellene bizonyos időközönként cserélni, ami nem hatna ki a szolgáltatás egészének elérhetőségére.

Ha a teljes rendszer működésbe lép, a tervek szerint a Föld minden táján 1 gigabites sávszélességű internet-elérést biztosítana bárkinek, ráadásul a vállalat szerint a jelenlegi szolgáltatásokhoz képest olcsóbban. Jó kérdés persze, mit szl ehhez a Facebook és a Google, akik szintén különféle alternatív internetszolgáltatási módszereken dolgoznak (a Facebook ballonokkal és a légkör legfelső rétegeiben lebegő drónokkal kísérletezik, míg a Google teljes városokat lefedő optikai gigahálózatokat épít). És persze mi lesz a sorsa az olyan, országok szintjén nagy, de a SpaceX hálózatához képest apró szolgáltatóknak, akiknek a segítségével mi is írjuk ezt a cikket, és az olvasóink pedig nézik. Na, erre írtuk, hogy jó páran most megint nem szeretik Elon Muskot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik