Tudomány

Ne szívjál füvet, mert szívbeteg leszel!

Egy új tanulmány szerint a fiatal, egészséges férfi marihuánafogyasztóknál komoly a kockázata a Takocubo-kardiomiopátia, azaz az összetört szív-szindróma kialakulásának.

Az új tanulmány, melynek vezető szerzője Amitoj Singh, a St. Luke’s University Health Network orvosa, azt állítja, hogy a marihuánahasználat majdnem kétszeresére növeli a Takocubo-kardiomiopátia kialakulásának esélyét. A rendellenesség hirtelen életveszélyes szívizom-elgyengülést okoz, ezért is nevezik sokszor összetört szív-szindrómának. Ironikus módon, a betegséget általában stressz okozza – a kannabisznak pedig épp nyugtató hatása van.

Az eredmény sokaknak meglepő lehet, hiszen a marihuánahasználók túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy a kábítószernek nincs semmilyen hosszútávú, káros egészségügyi hatása. Az Egyesült Államokban és Európában is egyre több helyen legalizálják a drogot, a szakértők ezért is tartják fontosnak, hogy ne csak felmérjék, hanem meg is ismertessék a fogyasztókkal a szer hatásait.

A marihuána Magyarországon a legelterjedtebb illegális pszichoaktív szer, a fogyasztók jelentős része fiatal. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a drog már közvetlenül a használat után növelheti a szívroham kockázatát, egy 2016-os vizsgálat pedig azt bizonyította be, hogy egypercnyi marihuánafüstnek való kitettség 90 percig gyengíti a patkányok szívkamráit szegélyező szövet legbelsőbb rétegét – hosszabb ideig, mint a dohányzás.

Az új kutatásban a szakértők a Takocubo-kardiomiopátiás megbetegedések nyomait kutatták, az Egyesült Államok kórházainak adatbázisaiban. Az elemzés során 2003. és 2011. közt nagyjából 33 000 személyt találtak, akiket stressz okozta szívizom-elfajulással kezeltek. Ezen páciensek közt 210 olyan embert azonosítottak, akik rendszeres marihuánahasználók. Singh szerint ezen alanyoknál kétszer akkora eséllyel alakult ki a rendellenesség, mint a többieknél.

Az adatok alapján a legnagyobb kockázatnak a fiatal férfiak voltak kitéve, őket a szívleállás is komolyan fenyegette. Az eredmény meglepő, hiszen ezen csoportnál alapvetően viszonylag alacsony a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya.

Sing hozzátette, kihangsúlyozandó, hogy a marihuánához köthető szívrohamok száma az utóbbi időben folyamatosan nőtt az Egyesült Államokban – 2007-ben még csak 17, míg 2011-ben már 76 ilyen esetet regisztráltak. A szakember szerint az utóbbi idők legalizációi miatt a jövőben ez a szám tovább fog emelkedni.

(Via: Science News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik