Tudomány

A születési idő meghatározza az influenza elleni védelmet

Bár inkább tűnhet asztrológiának, mint modern tudománynak, a kutatás mégis hatalmas áttörést hozhat az orvostudományban. A felfedezés nem csak az influenza megértésében, hanem a járványok kontrollálásában is segíthet.

Az influenza általában az idősekre, a nagyon fiatalokra, illetve a legyengült immunrendszerű személyekre veszélyes. Azonban rengeteg törzs jelent kivételt: a H5N1 például egészen más korosztályt fenyeget, mint a H7N9, ahogy a hírhedt spanyolnáthában is főleg fiatal és középkorú felnőttek haltak meg.

Egy új tanulmányban a James Lloyd-Smith, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem virológusa által vezetett csoport most talán választ adhat a betegség elleni immunitás sokszínűségének okára.

A szerzők szerint fontos hasonlóságok vannak az első látásra teljesen különböző vírustípusok között. Az egyes törzsekkel történő gyermekkori fertőzés például részléges jövőbeli ellenállást nyújt. Az egy generációba tartozó személyek többsége pedig valószínűleg ugyanazzal a törzzsel találkozott korábban.

Ez az elképzelés már régóta elfogadott, de Lloyd-Smith szerint sokkal több influenza-törzs esetében kéne használni. A szakértő úgy gondolja, az egy csoportba tartozó törzsek az ugyanoda tartozókkal szemben kialakíthatnak egyfajta immunitást, így tulajdonképp minden ma ismert típusra igaz lehet az elmélet.

A hipotézisre az a felfedezés a bizonyíték, miszerint sok emberben megvan a védelem olyan törzsek ellen is, melyek csak az állatoknál fordulnak elő. Ez azt jelenti, hogy az ellenállás nem alakulhatott ki az adott típussal való fertőzéssel, sem pedig oltással.

Annak vizsgálatával, hogy kiknek van védelme az egyes törzsekkel szemben, a kutatók képesek voltak csoportosítani a különböző típusokat. A szakértők arra jutottak, hogy az egyes generációkban az emberek fiatalkorukban egyazon vírustörzstől betegedtek meg, így az immunitásuk is igen hasonló.

Lloyd-Smith szerint ez a bizonyos ellenállás számos olyan veszélyes típussal szemben ad védelmet, melyek alapvetően két madárinfluenza-törzsből fejlődtek ki. Az, hogy egy illető pontosan melyik csoporttal szemben van védve, az határozza meg, hogy 1968. előtt, vagy után született – legalábbis az amerikaiak esetében. Aki az adott év előtt született, abban a H7N9 elleni, míg akik utána, abban a H5N1 elleni immunitás alakult ki.

Az efféle ellenállás természetesen nem jelenti azt, hogy az embert nem fertőzheti meg az adott influenza valamely rokona. Az immunitás viszont csökkenti annak az esélyét, hogy a megbetegedés veszélyessé váljon. A spanyolnáthával szemben például az akkori idősebbekben alakulhatott ki az a védelem, amely egy mára eltűnt vírustörzsnek köszönhető.

A felfedezés sokat segíthet a világméretű járványok elleni védelem kidolgozásában, emellett egy univerzális vakcina létrehozására is lehetőséget adhat.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik