Tudomány

Furcsa mélytengeri zaj okoz galibát az Arktiszon

A titokzatos fütyülő hang Kanada egyik legészakibb területének tengerfenekéről származik. A zaj forrását még nem sikerült azonosítani.

A különös zajt az elmúlt hónapokban már többször is hallották a Fury- és a Hekla-szorosnál, a kanadai Nunavut territóriumban. A Kanadai Nemzetvédelmi Minisztériumot tájékoztatták a jelenségről, amely meg is kezdte a hang forrásának felkutatását. Eddig azonban nem sikerült megtalálni az okot. A minisztérium mindenesetre nem zárta ki, hogy a hang egy tengeralattjárótól, vagy éppen egy hajótól származik.

A minisztérium parancsára helyi idő szerint november 1-én egy katonai járőrrepülő érkezett a térségbe, hogy átkutassa a környéket. Ashley Lemire, a minisztérium szóvivője szerint az órákig tartó multiszenzoros keresés nem mutatott ki semmilyen anomáliát. Lemire hozzátette, sem felszíni, sem felszín alatti kapcsolatra nem sikerült rábukkanni, a minisztérium ezért nem tervez további vizsgálatokat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a titokzatos zaj ne okozna problémát. Egy arktiszi falucska vadászai szerint például a hang elüldözi a környékről a vadállatokat. George Qulaut, a Nunavuti Törvényhozó Gyűlés tagja úgy gondolja, a zaj élővilágra gyakorolt potenciális hatása aggasztó.

Az érintett terület a grönlandi bálna, a szakállas fóka és a gyűrűsfóka vonulási útvonalára esik. A környéken éppen ezért rengeteg élőlénynek kéne lennie, Qulaut szerint azonban idén nyáron egyetlen állatot sem találtak a vándorlási útvonal ezen szakaszán.

A helyieknek különböző elméletei vannak a hang eredetével kapcsolatban. Az egyik elképzelés szerint a probléma okozója egy helyi bányatársaság – amely viszont állítólag nem folytat vízalatti munkálatokat. Mások szerint a hangot Greenpeace aktivisták hozzák létre, hogy elijesszék az állatokat a vadászterületek közeléből. A környezetvédelmi szervezet szóvivője természetesen visszautasította a vádakat.

Nem ez az első alkalom, hogy egy rejtélyes lárma okoz galibát Kanadában. Az ontariói Winsdorban például évek óta hallható egy halk moraj, melynek eredetét máig nem sikerült megállapítani.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik