Tudomány

Történelmi mérföldkő: a világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre – Képek

A világ legnagyobb, 1,55 millió négyzetkilométeres tengeri rezervátumát hozzák létre a Déli-óceánon, ebben állapodott meg 24 ország és az Európai Unió pénteken Ausztráliában.

A Hobartban ülésező, az antarktiszi tengeri élővilág megmentésére létrehozott bizottság közölte: a Ross-tengeri rezervátumban

35 éven át tilos lesz a kereskedelmi célú halászat.

Természetvédők üdvözölték a döntést, a Ross-tenger a Föld legősibb tengeri ökoszisztémájaként az egész bolygó életében fontos szerepet játszik: a itt keletkező tápanyagokat a mélytengeri áramlatokkal jutnak el a világ különböző pontjaira. A vízi rezervátum létrehozása a klímaváltozás hatásainak jobb megértését is segíti.

Csukabálna lubickol a Ross-tengerben Fotó: AFP
Csukabálna lubickol a Ross-tengerben Fotó: AFP

A védett vízterület a Déli-óceán (az Antarktiszt övező tengerek) területének több mint 12 százalékát teszi ki: több mint 10 ezer fajnak nyújt élőhelyet, köztük a legtöbb pingvinfajnak, bálnáknak és tengeri madaraknak.

A bolygó egyik utolsó szennyezetlen vízi vadonja, a tengeri fajok páratlan sokféleségének otthona felett fognak őrködni a Ross-tengeri térség hatóságai

– fogalmazott közleményében John Kerry amerikai külügyminiszter.

A hobarti konferencia amerikai küldöttségét vezető Evan Bloom elmondta, hogy Kerry az ügy szenvedélyes szószólója volt, az orosz vezetőkkel folytatott, legmagasabb szintű tárgyalásokon is elővette a tengeri rezervátum témáját.

This undated handout photo received from the Antarctic Ocean Alliance on October 28, 2016 shows a adelie penguin on pack ice in the Ross Sea in Antarctica. The world's largest marine reserve aimed at protecting the pristine wilderness of Antarctica will be created after a "momentous" agreement was finally reached on October 28, 2016 with Russia dropping its long-held opposition. / AFP PHOTO / Antarctic Ocean Alliance / John Weller / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ANTARCTIC OCEAN ALLIANCE / JOHN WELLER" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES - NO SALES - ONE TIME USE - TO BE USED EXCLUSIVELY WITH AFP STORY ANTARCTICA-AUSTRALIA-ENVIRONMENT-CONSERVATION /
Egy Adelie-pingvin totyog a Ross-tenger egy jégtábláján Fotó: AFP

Végül pénteken Oroszország is elfogadta a Ross-tenger védelmére tett javaslatot, miután öt korábbi alkalommal mondott rá nemet. A többek között Oroszországot, Kínát, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót magában foglaló bizottság antarktiszi halászatról szóló döntéséhez minden tagállam egyetértése szükséges volt.

Az Egyesült Államok és Új-Zéland évek óta küzd a tengeri rezervátum létrehozásáért. Először 2012-ben nyújtottak be közös javaslatot, ezt öt alkalommal elutasították, Oroszország mellett korábban Ukrajna és Kína is ellenezte. A megállapodás 2017 decemberében lép hatályba.

(MTI, BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik