Tudomány

Most szállt el a legnagyobb esély, hogy földönkívüliekre leljünk

A várakozással ellentétben nem adott jelet a Mars felszínéről az ExoMars űrexpedíció Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett landoló egysége, amely vasárnap kezdte meg leszállási műveletét.

Mindez azt jelentheti, a modul elveszett, és újabb reményünk szállt el, hogy valaha is földönkívüliek jelét találjuk a vörös bolygón.

Az Európai Űrügynökség (ESA) nem adja fel az egység utáni kutatást, de minimális esély mutatkozik rá, hogy befogják a jeleit.

A szakemberek remélik, hogy a Mars pályájára állított műholdak észlelik a szondát, hogy megállapíthassák, biztonságosan landolt a bolygón. Ha így történt, akkor pár napig ott is hagyják, hogy adatokat gyűjtsön a marsi légkörről egészen addig, míg le nem merül az akkumulátora.

A tudósok azt reméltek, hogy a Schiaparelli felméréseinek segítségével 2021-ben már ember is utazhat a Marsra.

Az ExoMars európai-orosz közös expedíció. Az ESA 1,3 milliárd eurót, az orosz partnerintézet, a Roszkoszmosz egymilliárd eurót fektetett bele. Az 577 kilogramm tömegű Schiaparelli szondát és a hordozót március 14-én indították útjára a kazahsztáni Bajkonurból. Fő feladata az lett volna, hogy az élet jelei után kutasson a vörös bolygó felszínén. A TGO keringési pályára áll, és a következő években adatokat gyűjt az elképzelések szerint legalább 2022-ig.

UPDATE1

A Mars Express űrszonda jelet adott a Schiaparelliről, amely sikeresen landolt a Mars felszínén.

(Independent)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik