Tudomány

Először landolhatott európai űrjármű a Marson

Jelet adott a Mars felszínéről az ExoMars űrexpedíció Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett landoló egysége, amely vasárnap kezdte meg leszállási műveletét – jelentette be az Európai Űrügynökség.

A tudósok a landolás után aggódtak, hogy a robot elveszett, mert nem küldött automatikus üzenetet biztonságáról. Később a vörös bolygó körül keringő Mars Express űrszonda adott jelet a modul állapotáról.

Ez az első alkalom, hogy európai űrjármű landolt a Mars felszínén. Az irányító központban jelenleg értékelik az űrszondáról érkező jeleket.

A Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett modul vasárnap vált le szállítóeszközéről, a Trace Gas Orbiter (TGO) űrszondáról. A csaknem 600 kilogrammos egység hőpajzsot, ejtőernyőt és rakétákat használva fékezett le a bolygó felszínéhez közeledve, miután 21 ezer kilométeres óránkénti sebességgel szerdán belépett a Mars légkörébe. Fő feladata az lesz, hogy az élet jelei után kutasson a vörös bolygó felszínén.

A Schiaparellit és a hordozót március 14-én indították el a kazahsztáni Bajkonurból.

Az ESA és a Roszkoszmosz expedíciója a várakozások szerint újabb lépéssel hozza közelebb az első Mars-utazást.

Update 1

A földi irányító központ szakemberei a korábbi hírekkel ellentétben  még nem tudják megerősíteni leszállóegységének sikeres landolását a bolygón.

A Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett modullal egy perccel a landolás tervezett ideje előtt megszakadt a kapcsolat.

Don McCoy, az ExoMars Projekt menedzsere elmondta, a leszállóegységről érkezett jelek megerősítették, hogy a modul belépett a Mars légkörébe és kinyitotta ejőternyőjét, de még túl korai többet biztosan mondani a leszállóegység állapotáról.

Ugyanakkor az ESA a TGO-űrszondát sikeresen pályára állította a vörös bolygó körül.

Az irányítóközpontban várják a jelvétel következő időpontját, amikor a NASA Mars Reconnaissance űrszondája átrepül a Schiaparelli landolási helye fölött, és közép-európai idő szerint 20 óra körül továbbíthat jeleket a leszállóegységről.

(MTI, Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik