Tudomány

Lehet, hogy nem pusztulunk el a saját hűtőinktől

A globális felmelegedés démonát Ruandában rúgták hasba képletesen. A hűtőkben használt gázok tilalma jöhet pár évtizeden belül, és ez szenzációs megállapodás.

Óriási döntésként harangozta be a BBC azt a nemzetközi megállapodást, ami korlátot szab a hűtőgépekben használt, üvegházhatású gázok térnyerésének. Már az se semmi, hogy a pár évtizede a háborúban teljesen elpusztult Ruandában találkoztak 150 ország képviselői az ügyben, hogy a hidrofluorkarbonoknak (HFC) búcsút intsenek.

Persze a megállapodás azért akkora áttörést nem hoz majd: a gazdag országokat kötelezi, hogy 2019-től nyessék vissza a HFC-felhasználásukat a Montreali Protokoll értelmében.

A HFC amúgy a hűtők mellett a légkondikban és az aeroszolos spray-kben is megtalálható.

Maga John Kerry amerikai külügyminiszter is Ruandába látogatott, hogy súlyt adjon a megállapodásnak. Azt mondta, ez egy nagy győzelem a Földnek, “egy monumentális lépés előre”, amivel jelentős mértékben korlátozható a bolygó ember általi mesterséges felmelegedése.

Gazdagok és szépek

A paktum értelmében a fejlettebb gazdaságok, mint az Európai Unió, az Egyesült Államok és mások pár éven belül elkezdik a HFC-k visszaszorítását, a célszám a 10 százalék. Kína, Latin-Amerika államai és több szigetállam 2024-től lép be a cselekvők körébe, míg India, Pakisztán, Irán, Irak és az öbölmenti államok 2028-tól. India akár 2032-ig is kaphat haladékot.

A Montreali Egyezményt 1987-ben alkottákm 1989-ben lépett hatályba. Arra a tudományos felfedezésre reagált vele a világ, hogy a világűrből érkező káros sugárzások kivédésére szolgáló ózonrétegen nagy lyuk keletkezett a klórfluorkarbonok (CFC) miatt, amiket pl. a hűtőgépekben is használtak. Ezeket váltották a HFC-k, amikrpl kiderült, hogy ezek meg a globális felmelegedést fokozzák.

Hip-hip-hurrá!

A ruandai fővárosban a megegyezés után mindenki hurráoptimista volt, egyesek szerint a bolygó felmelegedését akár fél fokkal is lejjebb lehet szorítani a mostani egyezmény miatt. Tudósok szerint ha működni fog a megállapodás, akkor az 70 milliárd tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházgázt von ki a légkörből 2050-ig.

Persze vannak kritikusok, akik szerint a Kínának és Indiának adott engedmények gyengítik az egyezményt. Mindenesetre mindenki abban reménykedik, hogy ez egy fontos és hasznos lépése volt a párizsi klímaegyezménynek. A mostani megállapodás teljesülésére az is reményt adhat, hogy Montreal óta mintegy 100-féle gáz használatát tiltották le, és az ipar mindig rapid tempóban fejlesztett ki új megoldásokat.

Szóval nem biztos, hogy 2032-ig kell várni a teljes megvalósulásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik